Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biologers arbetsmarknad bättre än väntat

Publicerad: 19 mars 2018, 11:20

Majoriteten av utexaminerade biologer och molekylärbiologer får jobb inom sitt fält.


Biolog brukar sällan anges som ett framtidsyrke då konkurrensen beskrivs som hård och arbetslösheten hög. Bland annat anger SCB:s Arbetskraftsbarometer att det finns ett överskott på biologer i landet.

En ny undersökning vid den biologiska institutionen vid Lunds universitet visar dock att läget är allt annat än hopplöst för den som ändå vill ge sig in i branschen. Genom att undersöka arbetsförhållandena för 347 studenter som avslutade sin masterutbildning i biologi eller molekylärbiologi 2010-2014 kunde institutionens studievägledare konstatera att 305 av dem var sysselsatta efter studierna (42 av studenterna gick inte att nå).

Så här såg det ut för de tillfrågade biologerna:

- 143 (46,9 procent) var doktorander i Sverige eller utomlands
- 127 (41,6 procent) hade andra biologirelaterade yrken (myndigheter, kommuner, universitet, privat sektor eller egen konsultverksamhet).
- 14 (4,6 procent) hade jobb som inte var biologirelaterade.
- 13 (4,3 procent) vidareutbildade sig. Exempelvis till lärare, läkare, veterinär och kiropraktor.
- 8 (2,6 procent) var arbetslösa.

Motsvarande undersökning har gjorts en gång tidigare med samma positiva resultat. Då med studenter som avlade masterexamen åren 2007–2010. Den största skillnaden mellan de två undersökningarna är att andelen molekylärbiologer som väljer andra yrken framför en akademisk forskarkarriär ökar.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.