Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Biologisk myggbekämpning: Den ”akuta nödlösningen” som använts i tio år

Publicerad: 5 Maj 2011, 07:48

Miljöminister Andreas Carlgren hävdar att det behövs en överenskommelse med Vattenfall och Fortum som ändrar vattenföringen för att lösa myggproblemet i Nedre Dalälven. Ändå väljer regeringen återigen – för snart tionde året i rad – att ge tillstånd för biologisk flygbekämpning. En akutåtgärd i ett nödläge, enligt Andreas Carlgren.


Ämnen i artikeln:

Myggor

Regeringen ger återigen klartecken till Kemikalieinspektionen att tillåta flygbekämpning av stickmyggor med Vectobac G kring Nedre Dalälven. En akutåtgärd i ett nödläge, hävdar miljöminister Andreas Carlgren. Detta trots att den biologiska besprutningen pågått årligen sedan 2002.

Den biologiska bekämpningen av stickmyggor i området kring Nedre Dalälven har kritiserats hårt av många miljöexperter. Båda länsstyrelserna i Uppsala och Gävleborg har tidigare sagt nej till besprutningen – som delvis sker i naturskyddade områden. Också Artdatabanken har framfört kritik.
– Myggbekämpningen riskerar att bli ett ekologiskt experiment i stor skala, säger entomologen Håkan Ljungberg på Artdatabanken i en tidigare intervju i Miljöaktuellt.
Enligt Artdatabanken har man inte lyckats klarlägga hur andra insekter påverkas av giftspridningen, eller vad som händer när man plockar bort en talrik insektsart från näringskedjan. Erfarenheter från USA visar emellertid att användandet av liknande medel kan ge allvarliga och långsiktiga effekter på ekosystemen.

I våtmarkerna i Nedre Dalälvan frodas myggorna på grund av kraftbolagens vattenreglering av älven.

Forskning har visat att orsaken till myggproblemet i områdena kring Nedre Dalälven beror på kraftbolagens vattenregleringar.
– Biologisk bekämpning av myggen är ingen långsiktigt hållbar lösning. Det är ett arbete som aldrig kommer att ta slut eftersom det är regleringen av Dalälven som är grundproblemet, säger Christer Nilsson som är professor i landskapsekologi vid Umeå universitet.
Kraftverken längs Dalälven skapar enligt Christer Nilsson optimala förutsättningar för mygg. Våtmarkerna fylls av varmt, grunt och näringsrikt vatten under sommaren och kraftverkens regleringar gör att dessa aldrig spolas igenom av hög och kall vårflod. Misstankar finns dessutom att den biologiska bekämpningen snarast förvärrar problemet då man upptäckt höjda halter av organiskt material i de besprutade vattnen – något som bland annat beror på alla döda mygglarver som sjunkit till botten efter besprutningen.

Att det är vattenkraften som är boven i myggdramat står också klart för miljöminister Andreas Carlgren som till SR Ekot igår sa att det behövs en överenskommelse med Vattenfall och Fortum som ändrar vattenföringen. Men istället för att få till en sådan överenskommelse väljer man nu återigen – för snart tionde året i rad – att ge tillstånd för biologisk flygbekämpning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Myggor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.