Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Biologiska mångfaldens dag – så kan du bidra

Publicerad: 22 maj 2019, 08:01

Låt ängsväxter breda ut sig på gräsmattan för att bidra till biologisk mångfald.

Foto: Pixabay/Zbuhdalu

En miljon arter hotas av utrotning. Trädgårdar kan öka mångfalden.


Den biologiska mångfaldens dag infaller i år i kölvattnet av den stora rapporten om biologisk mångfald som visar att en miljon arter hotas av utrotning. Rapporten från den mellanstatliga kunskapsplattformen IPBES väckte stor uppmärksamhet när den släpptes i början av maj och i dag får den biologiska mångfalden alltså nytt fokus under den årliga dagen som instiftats av FN.

En av de viktigaste orsakerna till artdöden är markanvändningen världen över. Och även som privatperson går det att påverka den negativa trenden, då privata trädgårdar utgör upp till en tredjedel av städers och tätorters ytor.

”Små förändringar på den egna tomten, som att låta fler arter få plats, inte använda gifter och skippa trender som att stenlägga stora delar av trädgården, kan därför få stor betydelse om många drar åt samma håll”, säger Anna Persson, forskare på centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet.

I Sverige är det bland annat skogsproduktion, storskaligt jordbruk, bekämpningsmedel och hårdbelagda stadsytor som gör att vilda växter får allt mindre utrymme. Detta leder i sin tur till att humlor och andra vildbin får allt svårare att hitta mat och bostad. 90 procent av alla vilda blomväxter behöver insekternas hjälp med pollinering, det vill säga befruktning. Utan pollinatörer hotas växtligheten, och utan växtlighet hotas pollinatörerna. Pollineringen är därför också väsentlig för att vi ska få mat, och särskilt mat rik på C-vitamin.

Fem tips för att bidra till biologisk mångfald hemma:

- Rensa inte bort allt ogräs

Det vi ser som ogräs kan ofta vara en viktig resurs för andra arter. Därför behöver man inte rensa bort allt. Marktäckande växter i rabatterna kan vara ett alternativ om ogräs får en att se rött, då kan man både ha en rik växtlighet och själv välja vad som ska blomma.

- Välj gamla mormorsväxter

Försök få in mer vilda sorter av inhemska arter i den egna trädgården. Man kan plocka frön själv från växter man tycker om eller fråga sin trädgårdshandlare om hjälp. Ängsväxter, vilda arter av buskar och träd är generellt bra.

- Låt gräsklipparen vila

Gräsmattan ska helst inte ansas mer än nödvändigt. Golfbane-idealet är långt borta om man vill främja biologisk mångfald. Klipp exempelvis ett område där man kan spela boll och ha en filt utlagd, men låt resten växa och få slå ut i blom. Man kan också försöka få in mer ängsväxter, kanske till och med försöka anlägga en äng på en del av tomten.

- Planera för lång blomning

Se till att alltid något i din trädgård är i blomning, från tidig vår till sensommar. Träd och buskar blommar ofta tidigt. Plantera till exempel sälg på gården, den är en nyckelart för vårens vildbin. Fruktträd, bärbuskar och kryddväxter är generellt bra tips.

- Hjälp småfåglar och vildbin lite extra

Hela 70 procent av alla vilda biarter bygger sina bon i marken. Om du har väldigt lerig eller mullrik jord i trädgården kan du blanda ut den med sand i ett soligt och gassigt hörn, så blir marken mer lockande att bygga bo i. Se till att det blir en halvmeter djupt för att ge bina gott om plats.

Källa: Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.