Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bioplast kan ersätta plast till 90 procent

Publicerad: 9 November 2009, 08:55

Slutet för plastpåsen? Det är tekniskt möjligt att i stort sett helt ersätta vanlig plast med bioprodukter, menar forskare.


Den globala förbrukningen av plast 2007 var 270 miljoner ton. Den mängden kan till 90 procent ersättas med bioplast. Det hävdar forskare vid Utrechts universitet i Holland. Men att det är tekniskt möjligt att ersätta petroleumbaserade plaster till den graden innebär inte att det kommer att hända.

Forskarna bedömer att det kommer att tillverkas 4,4 miljoner ton – cirka 1,5 procent av 2007 års förbrukning – år 2020. Då utgår forskarna från ett scenario med en tillväxt som är 30 procent högre än verksamma företags förväntningar och uttalade mål.

”Det kommer inte att vara möjligt att exploatera den tekniska ersättningspotentialen i i ett kort eller medellångt perspektiv. Huvudorsakerna är ekonomiska barriärer(i synnerhet produktionskostnader och kapitaltillgång), tekniska utmaningar vid uppskalning, tillgången på biobaserat material och behovet av omställning av plastindustrin. Trots det visar studien att det ur ett tekniskt perspektiv finns mycket stor potential att ersätta petrokemiskt framställd plast”, skriver rapportförfattarna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.