Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Birger Schlaug slåss mot väderkvarnar”

Publicerad: 20 Januari 2015, 14:46

Miljöexperterna på Steg3 ägnar sig åt en kontraproduktiv attack på begreppet hållbar tillväxt, skriver Jesper Lövkvist och Jesper Jonsteg från Hållbart Näringsliv på Miljöaktuellt debatt.


Ämnen i artikeln:

Birger SchlaugBnpMiljöaktuellt

”Birger Schlaug och hans vapendragare ger sig ut på en svajig resa när man i onsdagens debattartikel försöker torpedera begreppet ”hållbar tillväxt”. Man går tidigt bort sig genom att servera oss en begreppsdefinition som det är oklart vem som står bakom: ”Med hållbar tillväxt menas en hållbar utveckling som går att kombinera med exponentiellt ökande BNP.”

Det är givetvis rimligt att vara skeptisk till möjligheten att åstadkomma hållbar tillväxt enligt den definitionen, men det är lite märkligt att ifrågasätta att ett sådant system inte skulle vara hållbart om man faktiskt lyckas.

Vi får vidare veta att ”hållbar tillväxt är ett farligt koncept eftersom det likställer den ekonomiska tillväxtens betydelse med den hållbara utvecklingens.” Vän av ordning frågar sig vilket hot den hållbara tillväxten enligt den definitionen faktiskt skulle kunna utgöra. Själva likställandet i betydelse mellan de två begreppen upphäver ju rimligtvis alla hot mot hållbar utveckling.

Det är givetvis uppenbart för alla och envar att trojkan från Steg 3 egentligen menar är att vi ska sluta sätta målet om tillväxt före hållbarhet. Det är självklart både riktigt och nödvändigt. Men var finns den intellektuellt hederlige nationalekonom som hävdar att maximal långsiktig tillväxt kan upprätthållas med ett ohållbart system? Frågan är så klart retorisk.

En diskussion om förutsättningarna för och möjligheterna att skapa hållbar tillväxt måste så klart ta sin utgångspunkt i att den är just hållbar. Allt annat är befängt. Stegs 3 ger sig in i en kamp mot väderkvarnar.

Vi är djupt bekymrade över dagens allt för kortsiktiga ekonomiska tänkande. Men tillväxten i sig är inte problemet. Det är frånvaron av hållbar utveckling som är det verkliga hotet. Och det är till och med så att en antydan om en groende insikt skiner igenom på sina ställen i Schlaug och kompanis artikel.

En formulering lyder: ”Om den hållbara utvecklingen sedan leder till tillfälligt ökad BNP, nolltillväxt eller nerväxt bör vara sekundärt”. Ja, om BNP ökar till följd av den hållbara utvecklingen är knappast problematiskt. Då spelar det till och med mindre roll om ökningen är ändlös snarare än tillfällig. En sak som vi med större säkerhet kan slå fast är dock att nolltillväxt eller nerväxt till följd av hållbar utveckling med stor sannolikhet kommer att medföra betydligt större oro i ekonomin och samhället som helhet.

En global ekonomi som stirrar sig blind på ständig tillväxt som ett självändamål, utan hänsyn tagen till hållbarhet är givetvis långsiktigt omöjlig att upprätthålla. Det är vi helt eniga om. Men tillväxt är inte ett medel eller ett mål, det är ett resultat i form av en siffra till höger om likhetstecknet i en ekvation som innehåller tveksamma inslag av BNP och inflation och dessutom uppvisar påtagliga brister i att kunna mäta långsiktiga effekter och resursers värde.

Men minst lika viktig fråga att ställa sig när man kommer på sig med att nicka instämmande till Steg 3s debattlinje är faktiskt: Är en minskad tillväxt på något som helst sätt en garanti för hållbar utveckling. Svaren är givetvis nej.

Det brukar ju heta att man ska välja sina strider. Steg 3 avfärdar möjligheten att ”kapa” begreppet tillväxt och ”omforma betydelsen, från ökad BNP till positiv utveckling” som ”ett sisyfosarbete och en högst riskabel strategi”. Man konstaterar, helt riktigt, att ”tillväxt är ett så positivt laddat ord” och ”att ekonomisk tillväxt är liktydigt med ökad BNP är oerhört inarbetat världen över”.

Mot den bakgrunden ger man sig istället i kast med att försöka avveckla begreppet ”hållbar tillväxt” till förmån för ”hållbar ekonomisk utveckling”. Hur man hamnat i slutsatsen att det är en strategi med ljusare framtidsutsikter vore intressant att höra mer om. Liksom varför man lägger sin kraft på en akademisk diskussion som stjäl kraft och splittrar miljörörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt. Vi är nog knappast ensamma om att se en lång rad betydligt mer angelägna frågor på agendan.
 
Artikeln lämnar oss med en gnagande
känsla av att Steg 3 så länge har fått höra argumentet att strävan efter hållbar utveckling per automatik måste leda till minskad eller negativ tillväxt att de själva börjat tro på det och därför själva börjat hävda att tillväxt är dåligt. Problemet är att de har fel på båda punkterna”

Jesper Lövkvist, vd i Hållbart Näringsliv
Jesper Jonsteg, ordförande i Hållbart Näringsliv

Fotnot: Hållbart Näringsliv är en intresseorganisation som verkar för att stärka hållbara verksamheters konkurrenskraft.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.