Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Björck avgår i protest mot FRA-lagen

Publicerad: 16 februari 2009, 06:53

FRA-lagen hotar individernas integritet och ger sämre underrättelsetjänst. Det anser Försvarets underrättelsenämnds ordförande Anders Björck.


I tolv år har landshövdingen och tidigare försvarsministern Anders Björck varit ordförande för Försvarets underrättelsenämnd, FUN. Organisationen har som roll att övervakar Sveriges underrättelsetjänst. Bland annat ingår att hålla ögonen på Försvarets radioanstalt, FRA.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Anders Björk avgår från sin post i förtid. Han är högst kritisk till den nya FRA-lagen.

– Jag har tänkt över detta noga. Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Då tycker jag det är enklast och renhårigast att de som tror på det här får driva det vidare, förklarar Anders Björck för SvD.

Han anser också att det är resursslöseri i att investera i nya organ som målar upp en oberättigad bild av att samhället blir säkrare än med de befintliga systemen.

Anders Björck förordnande löper ut i juni men i avskedsansökan framgår att han ville sluta redan den 15 februari. Han är dock ännu inte entledigad av regeringen.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.