lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Björklund snabbare än Olofsson på att definiera kärnkraftssubventioner

Publicerad: 28 april 2011, 10:38

Näringsdepartementet utreder fortfarande vad som ska räknas till en kärnkraftssubvention. Trots detta kunde Jan Björklund redan i tisdags meddela att de statliga pengar som går till forskning om ny kärnkraft inte kommer att klassas som subventioner.


Inför kärnkraftsomröstningen förra året lovade regeringen att inga subventioner, vare sig direkta eller indirekta, skulle ges till ny kärnkraft. Uppgiften att ta fram förslag på ”lagstiftning eller andra åtgärder” för att säkerställa detta hamnade hos Maud Olofsson och Näringsdepartementet. Men trots att arbetet fortfarande pågår och trots att en definition av vad en subvention är för något alltså saknas, kunde Jan Björklund nu i veckan ändå meddela att de statliga pengar som går till kärnkraftsforskning inte kommer att räknas in i subventionskategorin.

Det var under tisdagens interpellationsdebatt, mellan utbildningsminister Jan Björklund (FP) och riksdagsledamoten Kent Persson (V), som frågan kom upp. Persson nämnde uppgifterna från SR Ekots sändning den 5 april att ”Sverige bidrar med 70 miljoner kronor till fransk kärnkraftsforskning”. Han undrade om detta verkligen överensstämde med regeringens energiöverenskommelse.

Persson:
”Den andra aspekten är det faktum att vi i Sverige för snart ett år sedan fattat beslut om att eventuellt kunna uppföra nya kärnkraftsanläggningar i Sverige. Vid det beslutet sades att regeringen skulle återkomma och förklara vad som menas med direkta eller indirekta subventioner till kärnkraftsforskningen. Min fråga och fundering blir: Är detta ett sätt att kringgå det beslutet? När kan vi förvänta oss att få en uttolkning av vad som menas med direkta och indirekta stöd till svensk kärnkraftsforskning, vilket regeringen ska återkomma med till riksdagen? Det är viktigt att klargöra de kopplingarna till de 70 miljoner som svenska staten går in med.”

Kent Persson. Foto: Riksdagen

Björklund:
”Jag vet inte det exakta svaret på när energiministern återkommer till riksdagen med den fråga som interpellanten ställde. Men jag kan redan säga att detta aldrig någonsin kommer att kunna falla inom det vi kallar subventioner. Då får vi lägga ned halva Kungliga Tekniska högskolan och Chalmers om det anses vara subventioner till kärnkraftsbygge att man forskar om atomfysik. Det går inte. Då återinför vi ju tankeförbudet i praktiken. Att forska om kärnkraft är inte subventioner till att bygga kärnkraft.”

Jan Björklund. Foto: Johan Ödmann

När Miljöaktuellt ringer upp ansvariga på Näringsdepartementet är man sparsamma med kommentarer kring hur arbetet går.
Björn Thelenius, departementssekreterare:
-Beredning pågår för fullt men det tar tid eftersom det är ett oerhört omfattande arbete.
Christina Oettinger Biberg, kansliråd:
-Det finns en intern, men ingen officiell tidsplan för när arbetet ska vara klart och presenteras för riksdagen.

Till Björklunds uttalanden i interpellationsdebatten hade man inga kommentarer.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev