Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Björklund vill se ny reaktor i Oskarshamn

Publicerad: 14 augusti 2014, 08:18

KTH, Chalmers och Uppsala universitet ligger bakom initiativet.


Ämnen i artikeln:

Kth

Dagens Industri kan i dag berätta om den ansökan om att bygga en ny kärnkraftsreaktor som de tre lärosätena skickade in sommaren 2012, och som efter att ha landat på regeringens bord nu skickats vidare på remiss till Vetenskapsrådet. Den 1 oktober, två veckor efter riksdagsvalet, väntas Vetenskapsrådet – en myndighet under utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning – komma med svar.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger till Dagens Industri att han själv ser mycket positivt på det hela.

– Det är en mycket stor forskningsinvestering där Sverige snabbt skulle bli en av de världsledande nationerna inom forskningen på det här området, säger Björklund till DI.

Ansökan handlar om en forskningsreaktor, med fjärde generationens kärnkraftsteknik som ska innebära säkrare reaktorer och mindre avfall. Blir det verklighet skulle staten enligt DI behöva täcka kostnaderna för projektet som initialt väntas ligga på cirka 1,5 miljarder kronor.

Uppdatering. Läs Miljöaktuellts intervju med näringsministern:
Annie Lööf om Björklunds kärnkraftsutspel: "Regeringen har inte tagit ställning"

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Kth

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.