Klimat
Björn Risinger: ”Vi ska visa på sådant som behöver göras”
Publicerad: 17 september 2015, 12:42
Miljöaktuellt har träffat Naturvårdsverkets nya generaldirektör.
Ämnen i artikeln:
Björn RisingerPå dagens regeringsmöte beslutades att Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, ska bli ny generaldirektör på Naturvårdsverket.
Någon nybörjare i miljöfrågor är han inte. På en pressträff i Stockholm i dag berättade Björn Risinger att han arbetat 13 år på nationella myndigheter (Naturvårdsverket, Fiskeriverket och Havs- och vattenmyndigheten, Hav) samt 19 år på den regionala nivån, bland annat på fem olika länsstyrelser i olika befattningar.
Om du ska sammanfatta åren på Hav, vad är du mest nöjd över?
– Jag fick uppdraget att starta en helt ny myndighet, och jag känner att den i dag verkligen är etablerad. Myndigheten är hyggligt känd och det är en lång rad verksamheter som är fullt igång.
– Sen har jag också varit med om att ta ett antal viktiga beslut under vägen. Exempelvis förändringen av hela laxförvaltningen i Sverige, där jag för ett par år sedan tog beslut om att stänga laxfisket i öppna Östersjön för att man skulle kunna förvalta laxen bättre. Eller att vi initierat ett arbete som syftar till att peka ut Sveriges viktigaste områden med anläggningar för vattenförsörjning.
En kritik som lyfts från flera håll under de senaste åren är att Naturvårdsverket ofta varit osynlig i debatten. Hur ser du på din roll här?
– Jag är själv inte främmande för att vara synlig i olika sammanhang. Men det är viktigt att tänka på att vi är regeringens myndighet. Och det är inte myndighetens roll att vara den som ska stå på barrikaderna och driva debatten. Men vi ska naturligtvis, med skärpa i alla de underlag vi tar fram, visa på sådant som behöver göras och visa på sådant underlag som politiken kan behöva använda sig av.
Men ibland kan det ju bli krockar med er uppdragsgivare, som i klimatfrågan där den förra regeringen och Naturvårdsverket inte riktigt var överens om hur svenskarnas utsläpp bäst ska mätas och beskrivas. Är du beredd att öppet ta en sådan diskussion om den skulle uppstå?
– Just det fallet känner jag inte till. Men ja, det är till och med vår skyldighet att hålla regeringen underrättad om viktiga frågor inom vårt arbetsfält. Är det förhållanden som rör miljöarbetets utveckling som myndigheten tycker är angeläget att peka på, då pekar man på det öppet.
Rekryteringen av den nya generaldirektören har dragit ut på tiden, något Miljöaktuellt skrivit om tidigare. Björn Risinger tillträder det nya jobbet 1 oktober, nästan åtta månader efter det att den tidigare generaldirektören Maria Ågren slutade.
När får vi då se en ny generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten?
– Det är helt klart en ambition att det ska gå snabbare än vad rekryteringen till Naturvårdsverket har gjort, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), även hon med på dagens pressträff.
Ingemar Berglund, chef på avdelningen för fiskförvaltning, går in som tillförordnad generaldirektör.
Anders Hellberg