måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blå himmel orsakar global uppvärmning

Publicerad: 19 januari 2009, 08:57

Forskare har uppmärksammat en ”massiv minskning” av dimma. Men bidrar mindre dimma till den globala uppvärmningen.


Under de tre senaste decennierna har dimman minskat kraftigt i Europa enligt forskare som har studerat väderförhållanden, rapporterar The Guardian som refererar till den vetenskapliga tidsskriften Nature Geoscience.

Robert Vautard vid Atomic Energy Commission i Gif sur Yvette, Frankrike, har studerat antal tillfällen då sikten varit begränsad till max åtta kilometer. Dessa ska ha minskat med hela 50 procent sedan 1970-talet.

Studierna har baserats på observationen från 342 väderstationer runt om i Europa. Resultaten länkar samman de minskade utsläppen av svaveldioxid med Europas strävan att få bukt med luftföroreningar. På grund av att moln formar sig kring partiklar och damm i luften leder renare luft till klarare himmel.

Under mätperioden har den genomsnittliga temperaturen i Europa ökat med 0,5 grader, vilket är mer än tidigare klimatmodeller förutspått. Robert Vautard misstänker nu att den minskade mängden dimma bär en viss del av skulden för den stigande temperaturen. Hela 10 – 20 procent av värmeökningen kan bero på det klarare vädret, menar han.

Andra studier visar att mängden solstrålar som nådde marken minskade kraftigt mellan 1950 – 1990-talet på grund av ökade föroreningar i luften. Det ledde till lägre temperatur trots ökade koldioxidutsläpp. Fenomenet har dock minskat i takt med begränsade utsläpp och kollapsen av en mängd sovjetiska smutsiga industrier. På sina håll hävdas det därför att den verkliga orsaken till den globala uppvärmningen beror på just detta; mer blå himmel och att mer sol därför når jordens yta.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev