Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blå lysdioder i brandbilen

Publicerad: 28 oktober 2008, 10:55

Varenda hemelektronikpryl lyser blått numera. Det beror på att de blå lysdioderna har mognat och sjunkit i pris. Blått ljus har blivit en trend, helt enkelt. Men från att ha varit enbart dekorativa har de blå lysdioderna plötsligt tagit steget ut i den hårda verkligheten.


Blått blinkande ljus, blå saftblandare, är utryckningsfordonens kännetecken. Ljuset har hittills åstadkommits med glödlampor, där man tvingas filtrera bort det mesta av lampans ljus, eller med xenonrör med knepig drivelektronik. Glödlampor har dessutom en tendens att gå sönder ganska ofta. Världens polismyndigheter är nu på väg över till varningsljus med blå lysdioder.

De första blåa lysdioderna skapades 1971 av Jaques Pankove, men lyste för svagt för att vara praktiskt användbara. Mot slutet av 1980-talet hade japanerna gjort sådana framsteg med epitaxial galliumnitrid att den moderna, billiga blå lysdioden kan sägas vara född. De riktigt ljusstarka blå lysdioderna togs fram av of Shuji Nakamura vid Nichia Corporation 1993 och föga förvånande är Nichia idag en stor leverantör av stark-lysdioder.

Den nya trenden nu är lysdiodsbelysta utryckningsljus. De kan fås att blinka med varierande frekvens och ett engelskt universitet har vid mätningar funnit ett ju snabbare en varningslampa blinkar desto mera lägger bilisterna märke till den. Lysdioder kan blinka hur fort som helst, blir inte varma och har mycket lång livslängd.

Inomhusbelysning med lysdioder har varit en realitet länge. I USA finns det hela städer som lyses upp utomhus av lysdioder och nu är det vår käraste reskompis som står i tur. Detta innebär sannolikt slutet för halogenlampor och xenonlampor som bilstrålkastare. Till förfång för glödlampstillverkarna, naturligtvis.

Galliumnitriden kan fås att lysa i alla våglängder från gult till ultraviolett. Förmodligen har svartljus-lysröret snart sett bättre dagar, när UV-lysdioderna tågar in på scenen i äkthetsdetektorer för sedlar och andra värdepapper, och som effektbelysning på teatrar och diskotek. GaN kan lysa ända upp till 247 nanometer, vilket möjliggör desinfektion och sterilisering med lysdiodsljus.

Snart reklamerar inte solarierna med ”nya lysrör” utan ”nya lysdioder”.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.