Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Blandade reaktioner på avtalet i Durban

Publicerad: 12 December 2011, 11:49

Det blev inget sammanbrott – men inget riktigt klimatavtal. Här är några av kommentarerna efter kompromissen i Durban.


Cop17 i Durban ledde till framgångar i själva procedurfrågan, då alla stora länder gått med på att arbeta vidare mot ett rättsligt bindande avtal år 2015. Kritikerna menar emellertid att vi inte har den tiden och reaktionerna efter konferensen var delade. Några var positiva – andra väldigt negativa.
– Jag är glad att världens länder här i Durban enats om en väg framåt för att hantera klimatutmaningarna. Mycket arbete återstår, men det sätter igång redan under 2012 för att vi förhoppningsvis ska kunna anta ett rättsligt instrument senast år 2015, säger till exempel en positiv miljöminister Lena Ek.

Oppostionen är emellertid långt ifrån lika optimistiska. Miljöpartiets Åsa Romson skriver på DN Debatt idag att hon visserligen är glad över den klimatfond som beslutats men skriver vidare att:
– Men tyvärr är besluten i Durban väldigt små i relation till vad som krävs för att undgå klimathotet och bygga ett hållbart samhälle. De globala utsläppen måste börja minska senast år 2015 för att det ska finnas en chans att hålla nere ökningen av jordens medeltemperatur till högst två grader. För att nå detta mål finns varken tidplan eller löften om tillräckliga utsläppsminskningar. Flera stora länder ställer sig utanför Kyotoavtalet: Kanada, Ryssland och Japan (sedan tidigare står USA utanför). Därmed är Kyotoavtalet numera bara hälften så kraftfullt jämfört med vad som antogs för tio år sedan.

Vänsterpartiets Jens Holm uppger att han är kritisk till den svenska regerignes agerande i Durban.
– Jag är väldigt besviken över att Sverige inte har bidragit med en enda krona till den nya gröna klimatfonden, säger han SR Ekot.

Inte heller Johan Rockström är särskitl optimistisk efter Durban.
– Överenskommelsen i Durban är betydelsefull i den meningen att världen återigen bestämmer sig för att målet är ett juridiskt bindande avtal. Det är positivt, men det är otillräckligt i förhållande till vad vetenskapen säger är nödvändigt att göra. Faktum är att det skjuter problemen ännu längre in i framtiden, säger han till SR P1.

Den svenska miljörörelsen är i stort pessimistiska till resultaten i Durban. På Naturskyddsföreningen är man positiva till ett förlängt Kyotoprotokoll, men ytterst negativa till att ett bindande avtal ytterligare försenas.
– Egentligen har vi nu en färdplan som leder till 3-4 graders global temperaturökning med enormt allvarliga konsekvenser för hela vår planet. Det är helt oacceptabelt och förhandlingarna i Durban borde givetvis varit fokuserade på att faktiskt minska utsläppen istället på rena formaliafrågor, säger generlasekreterare Svante Axelsson.

Också på WWF är känslorna delade för resultaten i Durban.
– Hundratals miljoner människor lider redan idag av klimatförändringarna. Avtalet i Durban är långt ifrån tillräckligt för att skydda natur och människor från de allvarliga konsekvenser av torka, översvämningar och extrema väder som nu drabbar oss. Men med tanke på risken för ett totalt haveri är det viktigt att FN-processen lyckades ta ett steg framåt, sägergd  Håkan Wirtén.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.