Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Blev ”Årets miljöbästa bil” för tredje gången

Publicerad: 20 Juni 2011, 06:01

Årets miljöbästa bil 2011 är utsedd av Gröna Bilisters jury. Vinnare blev samma som 2010 – och 2009. Elbilarna lyser dock än så länge med sin frånvaro.


Årets vinnare i Gröna Bilisters utmärkelse Miljöbästa bil blir återigen VW Passat TSI Ecofuel.
– Stort grattis till Volkswagen som än en gång visat att det går att köra på gas med stora klimatvinster utan att göra avkall vare sig på prestanda, komfort, säkerhet eller utrymmen, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.

Gröna Bilister har utsett årets Miljöbästa Bil ända sedan 1994. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram de bilmodeller som för tillfället har bästa miljö- och säkerhetsstandard enligt föreningen och dess jury. Juryn är uppdelad i fyra stycken – miljöchefer, motorjournalister, barnfamiljer och 65-plusare.

VW Passat TSI Ecofuel.

I den sammantagna poängberäkningen hamnade VW Passat TSI Ecofuel på första plats följt av VW TouranTSI Ecofuel på andra plats, Saab 9-3 på tredje plats. Först på fjärde plats kom Volvo C30 Electric, som var den enda elbilen som fick en topplacering. Intressant var dock att miljöchefsjuryn i sin egen rankning satte Volvos elbil på första plats.
– Att miljöcheferna gillar Volvoo C30 Electric mer barnfamiljerna har förmodligen med priset att göra. Volvos elbil kan bara leasas, och det är dyrt – 15 000 kronor i månaden, säger Jakob Lagerkrantz.

Avsaknaden av andra elbilar i topp förklarar Jakob Lagerkrantz bland annat med säkerhetsfrågor – idag är det bara en bil som har full pott i den viktiga Euro-NCAP-rankingen. Den elbilen, Nissan Leaf, är dessutom ännu inte i massproduktione och fick därför inte vara med i årets tävling.
– Nästa år, när Nissan Leaf är färdig för marknaden, kommer den kanske att vara intressant. Men de tre andra elbilarna som var med bland de nominerade i år – Mitsubishin iMiEV, Peugot iOn och Citroen C-Zero och som i stort är samma bil – lockade däremot inte juryn alls.

Ingen av bilarna i topp bland Årets Miljöbästa Bilar 2011 skulle klara de föreslagna kriterierna för supermiljöbilspremien som ska tas fram inom kort. Jakob Lagerkrantz tycker emellertid inte att man ska titta på förslaget då det fått hård kritik av nästan samtliga remissinsatnser.
– Det finns så mycket bättre sätt som regeringen skulle kunna uppmuntra till en grönare fordonsflotta. Förslaget som det ligger nu har jag mycket svårt att tro att det blir något av, säger han.

Vad det gäller elbilar och framtiden tror och hoppas Jakob Lagerkrantz man inom de närmaste tioåren kommer gå in i ett nytt sätt att tänka kring resande.
– För att elbilen ska få genomslag krävs att vi tänker på resande på ett annat sätt. Där elbilen blir en del av färden som sedan kompletteras med till exempel tåg. Sen tror jag inte att elbilen någonsin kommer att ta över hela fordonsflottan, den kommer att vara ett komplement. Detta är inte heller något problem, om vi bara lyckas utveckla biogasen tillräckligt mycket. Med biogasbilarna finns det inget emissionsproblem .Kär du bilarna på biogas så släpper du inte ut mycket mer än vad elbilarna gör, säger han.

Jakob Lagerkrantz är ändå mycket tydlig med att förnybart och el är framtiden till, och att detta definitivt visades av juryns utslag.

Här är de Miljöbästa Bilarna 2011 – samlad ranking

- VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)
- Volkswagen Touran TSI Ecofuel (gas)
- Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin)

Miljöchefernas val:

- Volvo C30 Electric (el)
- Volkswagen Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)
- Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin)

Motorjournalisternas val:

- Saab 9-3 Trifuel (gas/etanol/bensin)
- VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)
- Fiat 500 Twinair (bensin)

Barnfamiljernas val:

- VW Passat TSI EcoFuel (gas/bensin)
- Audi A4 TFSI (etanol)
- VW Touran TSI EcoFuel (gas/bensin)

66-plusarnas val:

- Volkswagen Touran TSI Ecofuel (gas)
- Audi A4 TFSI (etanol)
- Ford Focus Flexifuel (etanol)

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.