Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bli historisk om klimatet, Bildt!

Publicerad: 31 Oktober 2006, 11:48

Ekonomin kollapsar som efter ett världskrig. Eller som under depressionen på 1930-talet.


För några veckor sedan kom Tony Blairs regeringsutredare med sin rapport om effekterna av den pågående globala uppvärmningen. Nicholas Stern har redan chockat media och allmänhet i Storbritannien med sin 700-sidiga vitbok om klimatet. Den handlar om extrem torka, fruktansvärda översvämningar och hundratals miljoner ”klimatflyktingar” som flyr undan svält och katastrofer. Om ett dråpslag mot framförallt mot Afrika, men också mot välfärden och människors vardagsliv i USA och Europa.

Kanske är det inte så många direkt nya eller hittills okända fakta som kommer fram i rapporten. Tyngden ligger snarast i den analys som görs av klimatförändringarnas påverkan på världsekonomin. Nicholas Stern vet vad han talar om, han var tidigare chefekonom på Världsbanken. Och han ger klara besked: Om världen fortsätter att köra ”business as usual” kommer klimatskadorna år 2050 att kosta mänskligheten i runda tal 50 biljoner svenska kronor. Om vi däremot omedelbart börjar vidtar kraftfulla åtgärder blir kostnaden cirka 1 procent av ländernas BNP.

Publiceringen av larmrapporten är synnerligen vältajmad, exakt en vecka innan FNs klimatkonferens nu på måndag drar igång i Nairobi. Där skall världens ledare försöka komma överens om vad som måste göras efter 2012 då det s k Kyotoprotokollet löper ut. Det nuvarande betinget är att den rika världen skall minska sina utsläpp av värmande växthusgaser med drygt 5 procent, jämfört med hur mycket de tillsammans släppte ut år 1990.

Det är ett litet, men i sig viktigt mål, som dock tyvärr knappast kommer att nås. Främst beroende på att klimatvärstingen USA – med 25 procent av all klimatpåverkan – fortfarande vägrar delta i Kyotoprotokollet. Men om Bush sviker har andra politiska ledare äntligen insett allvaret. Storbritanniens finansminister Georg Brown, som möjligen blir Blairs efterträdare, gick i veckan ut och föreslog att världen till 2020 måste minska sina utsläpp med 30 procent. Ett tufft mål, som kräver att USA och EU, däribland Sverige deltar med full kraft. Liksom Kina och Indien, vars klimatutsläpp hittills är små men snabbt växande.

Sverige är en liten nation i sammanhanget. Men också vi lever över våra tillgångar, t ex när det gäller förbrukning av klimatpåverkande olja och bensin. I rapporten ”På väg mot ett oljefritt Sverige” föreslår bl a Volvochefen Leif Johansson att vi snarast måste få en betydligt bränslesnålare bilpark med förnybara bränslen som kan produceras ur skog. Men också på den åkermark som Europa nu ställer av för att ta bort överskottsdumpningen av mat i fattiga länder.

Storbritanniens politiska ledning tycks gå på offensiven i klimatfrågan. Nu är det Fredrik Reinfeldts tur! Och Carl Bildts, utrikesministern med särskild insyn i olje- och gasbranschen, som i sina globala veckoanalyser hittills varit helt tondöv för allt vad klimatpolitik heter. När talar han med sina vänner Bush och Putin om den globala uppvärmningens hot mot världsekonomin?

Dags för nytänkande, Bildt, du kan bli historisk! Läs och begrunda Sternrapporten. Och utnyttja ditt prominenta nätverk för att samla världssamfundet i en radikal uppföljning av Kyotoprotokollet.

STEFAN EDMAN

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.