Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blir det stormigt i konsultbåten?

Publicerad: 23 oktober 2008, 06:18

Finanskrisen som inte skulle beröra Sverige har nu kommit ända hit. BNP-siffror skrivs ner, räntan och inflationen stiger samtidigt som svenska valutan faller, hur skall detta sluta?


Lunch-haket där jag åt igår var nästan tomt, jag frågade om jag bara kom sent, men tyvärr hade antalet besökare per lunch minskat ifrån 300 till 150 den senaste tiden.

Jag passade på att pruta på priset men det gick inte, fick lite extra sås på biffen istället. En väsentlig fråga är dock hur den 70 miljarder stora konsultmarknaden inom IT [källa Exido] i Sverige kommer att påverkas.

Att marknaden i Göteborg har påverkats direkt är dock helt klart, Stockholm ser ut att klara sig bättre bland annat beroende på lägre exponering emot bilindustrin. I Stockholm är det framförallt konsulter inom finans- och försäkringssektorn som är drabbade och tyvärr blir det nog inte bättre där heller under 2009. Hittills ser dock marknaden för konsulter inte ut att ha påverkats i den utsträckning som man egentligen skulle kunna vänta sig.

Men vad händer när större investeringar och framtida projekt läggs ned alternativt skjuts på framtiden; detta kommer i så fall att drabba konsultmarknaden betydligt. Dock oklart hur illa det i verkligen ser ut.

Jag är dock övertygad om att de mest erfarna konsulterna kommer att klara sig bra i ”stormen”.

De konsulter som dessutom har en kompetens som är nischade inom en viss teknik och inte inom en viss bransch sitter med de bästa korten på handen. Det är svårt att säga vilka branscher som klarar sig bättre än andra därav är det viktigt att konsulten har möjlighet att flytta till annan bransch med sitt teknikkunnande.

Den stora frågan är om vi åter har en dyster period för konsulter liknande den man såg runt 2001-2003 ?

Några saker som talar för att konsultmarknaden borde klara sig relativt bra i den eventuella ”stormen” tror jag kan vara följande:

– Konsultbolagen har varit mycket försiktiga med att anställa efter IT-kraschen och flera konsultbolag inser vikten att ha ordentligt utbildade konsulter som är uppdaterade på de senaste teknikerna.

– Konsultpriserna är mycket rimliga; om inte för låga.

Vi har en mycket intressant period framför oss när de stora industribolagen kommer med sina rapporter.

Nu skall jag äta min sallad som kompensation för den extra såsen jag fick igår.

Martin Östling

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.