Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blockpolitisk strid om ”klimat-rot”

Publicerad: 4 juli 2011, 15:16

När Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag bjöd in politiker för att diskutera lönsam energieffektivisering övergick diskussionen snabbt till en blockpolitisk strid om klimat-rot-avdragets fördelar och nackdelar.


I maj föreslog Miljöpartiet att ett skatteavdrag bör införas för att ställa om bostäder till effektivare billigare energiförbrukning – och ordet "klimat-rot" kom att bli ett av vårens hetaste ord i miljödebatten. Ett klimat-rot-avdrag skulle göra det lönsamt redan från första dagen för de husägare som investerar i energieffektiviseringar och enligt Miljöpartiet skule Sveriges energikonsumtion kunna sänkas med upp till 70 TWh och energinotan sjunka med runt 2 procent.

När Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag på måndagen bjöd in politiker till att diskutera den samhällsekonomiska och företagsekonomiska möjligheterna att göra lönsamma energieffektiviseringar i fastighetssektorn så kom frågan om klimat-rot snabbt på tal.

Mp-språkröret Åsa Romson konstaterade att energieffektiviseringar i fastighetsbranschen alltid betalar sig över tid rent samhällsekonomiskt. Däremot är det inte alltid som energieffektivisering betalar sig företagsekonomiskt och att det därför är viktigt att det finns en samverkan mellan det offentliga och det privata.
– Rot är en väldigt kraftfull subvention och därför är det alltdeles utmärkt att använda rot-systemet till lyckas med en bärande politisk idé, sa hon i panelen där hon fick medhåll från Ingela Nylund (S) som sitter i riksdagens näringsutskott.

I panelen fanns emellertid Moderaternas bostadspolitiske talesperson Anti Avsan och han tyckte långt ifrån inte att det var lika självklart att ett klimat-rot skulle vara något positivt för att nå energieffektiviseringsmålen.
– Rot-systemet kom till för att motarbeta svart arbetskraft. Förslaget från Miljöpartiet är väldigt opreciserat och luddigt. Jag tror dessutom att det är farligt att aktörerna idag sitter och väntar på att få pengar för att påbörja arbetet med energieffektivisering.
I panelen fick Anti Avsan i sin tur med sig statssekreterare Ulf Pärbo (Kd).

Åsa Romson gav sig emellertid inte och menade att det skulle gå alldeles utmärkt att låta det nuvarande rot-avdraget övergå till ett klimat-rot-avdrag.
– Det är också viktigt att rot-avdraget också går till hyresbestånden och inte bara till villaägarnas ombyggnader av kök som de byter ut vart femte år.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.