Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blodtrycksmätaren som håller koll med solkraft

Publicerad: 10 november 2010, 12:54

Forskare har utvecklat en soldriven blodtrycksmätare, som ska underlätta arbetet för läkare i utvecklingsländer.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Världshälsoorganisationen (WHO) efterlyste för en tid sedan en blodtrycksmätare, som inte bara skulle vara precis och lätt att använda utan dessutom soldriven. Nu har forskare utvecklat en enhet som redan har testats i Uganda och Zambia, skriver Inhabitat.

– Förekomsten av högt blodtryck ökar kraftigt i dessa länder. Hypertoni leder till stroke och hjärtinfarkt och är den största dödsorsaken i världen. Större än undernäring, cancer och aids, säger Eoin O´Brien, professor vid University College Dublin, till Hypertension: Journal of the American Heart Association.

Tanken är att de nya soldrivna blodtrycksmätarna ska motverka ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar i fattiga områden, där det är svårt att få tillgång till elektricitet.

– Vi har kunnat tillhandahålla en korrekt, robust och billig anordning för att diagnostisera högt blodtryck. Det är en början. Om vi inte kan mäta blodtrycket så kan vi definitivt inte behandla högt blodtryck.

Efter bara 15 minuters initial utbildning så mätte vårdpersonal blodtrycket på 716 patienter, med hjälp av den nya mätaren och en standardenhet. När testet upprepades en månad senare så föredrog både vårdpersonal och patienter den soldrivna mätaren.

– Solenergi eliminerar behovet av dyra uppladdningsbara batterier i avlägsna områden där tillgången till elektricitet och batterier är knapp, men där det finns massor av soljus.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.