Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bluffuniversitet – Nu med bas i Sverige

Publicerad: 10 Mars 2009, 09:20

Hittills har Sverige klarat sig. Men inte längre. Här är bluffuniversiteten som försöker lura dig. Ett lovar att göra dig till rymdbasera entreprenör.


Internationellt har de funnits i åratal. De falska universiteten som utfärdar påhittade examensbevis och säljer dem eller faktiskt bedriver någon slags utbildning men utan myndigheternas godkännande. Från att tidigare ha verkat i Sverige främst via internet har de nu etablerat sig i landet.

Högskoleverket, HSV, varnar i en skrivelse för två icke-erkända utbildningssamordnare som registrerat sig i Sverige. Det gäller Scandinavian University of Science and Technology och Alhuraa University in Sweden. Den förstnämnda anger Angered som säte medan den andra anger Vällingby som huvudsäte.

Alhuraa säger sig dessutom ha studiecentra i Angered, Kristianstad och Örebro. Skolans svenska del påstås vara en filial till nederländska Alhuraa University. Men nederländska Alhuraa underkändes redan 2006 av HSV sedan studenter ansökt om studiemedel för att studera vid skolan. Orsaken var att skolan saknar erkännande av de nederländska utbildningsmyndigheterna. Av skolans arabisk- och kurdspråkiga del av hemsidan www.alhuraauniversity.se framgår att målgruppen är den irakiska diasporan i Sverige, en grupp som enligt HSV uppgår till 140.000 personer – alltså en betydande marknad. En rad uppgifter pekar på att skolan inte är seriös, bland annat användandet av e-postadresser hos Yahoo.com, fysiska adresser av care-of-typ till olika lägenheter och missvisande information hos Bolagsverket.

På hemsidan för Scandinavian University of Science and Technology, www.scanuniv.se, beskrivs skolan som ett onlineuniversitet med ambitioner att bli världsledande inom distansutbildning. Målgruppen uppges vara personer som vill skaffa sig en examen via onlineteknik. Ur floran av examina märks Diploma, Bachelor degree, Master degree, Licentiate degree, Post Doctorate degree och Doctorate degree (PhD).

Utöver traditionella utbildningar lockar skolan med spännande kurser för ”rymdbaserad entreprenörskap” och ”management inom rymdturism”. Priserna för utbildningarna varierar mellan 3.705 och 7.200 euro. Skolan påstår sig vara medlem i ECBE, European Council for Business Education. Men skolan är inte ackrediterad av ECBE utan bara medlem, något vem som helst kan bli för 800 euro. Bland övriga medlemmar på listan nämner HSV American University of London, Nation University och International University of America. Dessutom är skolan registrerad som bifirma till Amana Health Systems hos Bolagsverket. Amana Health Systems är en enskild firma vars verksamhet kretsar kring export och import, handel med livsmedel, kosmetika, sportartiklar med mera.

HSV skriver att det inte alltid är lätt att avgöra vad som är ett bluffuniversitet. Medan somliga öppet säljer falska betygshandlingar ägnar sig andra faktiskt åt någon form av utbildning och ställer krav på studenter men saknar myndigheternas erkännande av verksamheten.

”Gemensamt för alla bluffuniversitet är emellertid att de försöker framstå som legitima lärosäten”, skriver HSV i sin rapport till regeringen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.