Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Blyrester i älgkött gör oss dumma

Publicerad: 6 september 2013, 07:49

Norska myndigheter varnar nu för man kan bli allvarlig sjuk och få lägre intelligens av att äta älgkött.


Blyrester som kan finnas i främst köttfärs av älg är betydligt vanligare och farligare än man tidigare trott och det är allra farligast för barn under sju år.

– Allt bly är farligt. Det är ingen tvekan om att bly sprider sig mer än vi förstått tidigare, säger Fredrik Widemo vid Svenska jägareförbundet till SVT.

Lagom till älgjaktspremiären den här veckan går nu norska myndigheter ut och varnar för att äta älg. Det finns mycket mer skadligt bly i främst älgfärs än man tidigare trott och barn under sju år och kvinnor som planerar att få barn ska nästan helt avstå från att äta älgfärs. Enligt de norska rekommendationerna borde jägarna skära bort hela 30 centimeter kött runt om skottskadan i älgen. Svenska jägareförbundet tycker i dag att det räcker med fem centimeter men delar ändå till stor del norrmännens oro.

– Vi hoppas att jägarna tar det här rådet på allvar. Barn som äter sådant kött ofta kan få lite lägre IQ, säger Catherine Svindland vid norska Matilsynet.

Nästan alla älgjägare använder blykulor som splittras upp när de kommer in i älgen. Blyet som ofta är osynligt för ögat, kan leda till flera allvarliga sjukdomar. Det påverkar hjärnan och barn som får i sig mycket bly riskerar att få lägre intelligens. Svenskarna äter runt 13 000 ton älgkött varje år

– Våra undersökningar visar att många skär bort för lite. I hälften av färspaketen från frysarna runt om i landet fanns det blyrester, säger Fredrik Widemo till SVT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.