Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bo01 bra grund när LB-hus exporterar

Publicerad: 2 mars 2006, 20:30

Det råder högkonjunktur på den skånska byggmarknaden och uppgången väntas fortsätta nästa år. Inte minst blåser det medvind för miljöanpassat och hållbart byggande. Hans Kvist, vd på LB-hus i Bromölla, är nöjd med att han engagerade företaget i Bygga/Bo-dialogen.


Det råder högkonjunktur på den skånska byggmarknaden och uppgången väntas fortsätta nästa år. Inte minst blåser det medvind för miljöanpassat och hållbart byggande. Hans Kvist, vd på LB-hus i Bromölla, är nöjd med att han engagerade företaget i Bygga/Bo-dialogen.

Bygga/Bo-dialogen är ett samarbete mellan regeringen, företag, myndigheter och kommuner för att utveckla en hållbar bygg- och fastighetssektor.

LB-hus är enda trähusfabrik
som deltar i dialogen och Hans Kvist var länge tveksam till om han skulle ställa upp. När förfrågan kom från miljödepartementet hade han först svarat att hans företag inte ensamt kan bära hela kostnaden. Han diskuterade saken med andra i branschen, bland annat Sveriges Trähusfabrikanter, men hittade ingen att lämpa över frågan till. Så till slut bestämde han sig för att gå med. Han har som part skrivit under ett antal förpliktelser som följer med samarbetet. Det har han inte ångrat, för arbetet har blivit uppmärksammat.
– Det är många fler som känner till dialogen och vårt engagemang i den än jag någonsin kunde ana att det skulle bli när vi tog beslutet, säger Hans Kvist.
Dialogen har tillfört en ökad medvetenhet kring de problem som byggbranschen står inför när det gäller hållbarhet. Det ledde också till att LB-hus bestämde sig för att medverka i BoO1, bostadsmässan i Malmö.
– Det hade vi inte gjort om inte Bygga/Bo-dialogen banat vägen för de här frågorna hos oss.

På utställningen presenterade f
öretaget huset Steglitsen, med ett värmepaket och extra isolering. Resultatet blev ett hus som enligt Energimyndighetens rapport använder bara 87 kWh energi per kvm, en tredjedel mot normalt. Ny uppmärksamhet och genklang i branschpressen.
Enligt Hans Kvist kan arbetet i Bygga/Bo-dialogen öppna en ny exportmarknad. Sedan en tid pågår underhandlingar om en större produktion i Storbritannien. Arbetet i Bygga/Bo-dialogen har varit dörröppnare.
– Vårt arbete har lyfts upp på ett naturligt sätt när politiker och tjänstemän från samhällsbyggnadsdepartementet har träffat sina brittiska kollegor.
Några leveransavtal har dock ännu inte skrivits.
LB-hus har redan export till stora delar av kontinental-Europa samt till Japan. Nyligen blev ett nytt avtal med en fransk återförsäljare klart. Av de cirka 550 hus som LB-hus snickrar ihop i Bromölla per år, går cirka 100 på export. Storbritannien kan bli en ny viktig marknad.
Idag omsätter LB-huskoncernen 600 mkr och har närmare 300 anställda. Produktionsanläggningen i Bromölla har cirka 50 000 kvm under tak.

Företaget har leverera
t 42 000 hus sedan starten 1957. Under nittiotalets lågkonjunktur, när luften gick ur byggmarknaden föll produktionen rejält och konkursen var ett faktum. Efter rekonstruktionen var det tydligt att nya idéer behövdes för att blåsa liv i verksamheten. Arbetet med miljö- och kvalitetsfrågor sågs som ett sätt att profilera företaget och höja marknadsvärdet.
Hans Kvist tillträdde som vd för fem år sedan. Han är uppenbarligen lite vidskeplig (han vägrar använda det gamla chefsrummet, där beslut som ledde till konkursen togs) samt resultatinriktad och fortsätter att bygga företaget efter dagens kundförväntningar.
– Det är egentligen självklart att en tydlig miljömiljöprofil är ett säljargument. Jag tror att det blir så i ännu högre grad i framtiden.

Arbetet i Bygga/Bo-dialogen
har gett marknadsfördelar, men det gör också att företaget står berett när nya miljökrav kommer.
– När det blir dags för energideklarationer har vi mer på fötterna.
Samtidigt måste det finnas en balans mellan miljöprestationer och ekonomi om husen ska gå att sälja, understryker han. Utställningshuset från Bo01 gav renommé, men några fler hus med en så pressad energiförbrukning har han inte sålt. Visst sänker den låga energiförbrukningen köparens boendekostnad och satsningen är lönsam om man slår ut den på husets livslängd. Men många vill ha en avskrivningstid på fem-sex år.
Göran Kristiansson

FAKTA/LB-hus
Omsättning:
600 mkr
Ägare: Esalp Invest (Anders Althin)
Vd: Hans Kvist
Antal anställda: 300

Profilerade med miljö
LB-hus i Bromölla tillverkar prefabricerade trähus och har sålt 42 000 under årens lopp.
Företaget säljer både nyckelfärdiga hus till enskild konsument med egna tomter och genomför exploatering av markområden för försäljning. Man levererar också element som golv- och väggblock och takstolar till byggföretag.
Vid en rekonstruktion efter en konkurs under nittiotalets lågkonjunktur var det tydligt att det behövdes nya idéer för att blåsa liv i verksamheten. Arbetet med miljö- och kvalitetsfrågor blev ett sätt att profilera företaget och höja marknadsvärdet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.