Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Body Shops grundare ska ge bort allt till välgörenhet

Publicerad: 12 januari 2006, 07:57

– Jag vill inte dö rik, säger Anita Roddick, grundare av butikskedjan The Body Shop, som förklaring till att hon bestämt sig för att ge bort hela sina privata förmögenhet till välgörande ändamål. Hennes förmögenhet bedöms motsvara cirka 700 miljoner kronor för närvarande.


– Jag ska ge bort mina pengar, det är ett faktum, men inte just nu, berättar Anita Roddick som ska starta en välgörenhetsfond som ska ge donationer till grupper och individer som visar ledarskap inom global rättvisa, mänskliga rättigheter, miljöarbete och gräsrotsverksamhet.

Några planer på att snabbt sälja ut sina aktier i The Body Shop har Anita Roddick inte och det kan dröja ett tag innan välgörenhetsfonden kommer igång.

The Body Shop har på senare år gjort sig känt för att satsa på en hög etisk profil.

Butikskedjan startades av Anita Roddick själv för tio år sedan som ett sätt för henne att försörja sig själv och sina båda döttrar. Hon saknade både utbildning och erfarenhet – företagandet handlade bara om överlevnad, berättar hon själv på sin personliga webbsajt http://www.anitaroddick.com.

Anita Roddick har också skrivit en bok, ”Business as usual”, som utkom år 2000. Redan då flaggade hon för att hon inte vill dö rik.

Några av de verksamheter som hon redan har gett stöd till är Amnesty, Angola 3, National Labor Committee, World Development Movement, Greenpeace och Reprieve.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev