Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bok: Den stora förnekelsen

Publicerad: 21 mars 2011, 12:44

Vi behöver en ny modell för utveckling och tillväxt, säger Johan Rockström och Anders Wijkman som med boken ”Den stora förnekelsen” vill väcka ekonomer och politiker.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I veckan släpps boken "Den stora förnekelsen" av Johan Rockström och Anders Wijkman. Miljöaktuellt har pratat med författarna som berättar om det allvarliga problemet som ingen verkar vilja prata om.
– Vi riktar fokus på det faktum att de flesta ledande ekonomer och politiker undviker frågan om tillväxtens dilemma. Eller rättare sagt det faktum att vi inte kan fortsätta med tillväxt av konventionellt slag, säger Anders Wijkman.

Bokens titel anspelar alltså inte på klimatförnekelse, utan snarare på att vi förnekar det faktum att vårar resurser håller på att ta slut. Naturkapitalet räcker inte till. Tillväxten blir mer och mer oekonomisk.
– Dilemmat består i att vi inte kan ha dagens typ av tillväxt för miljöns och klimatets skull, samtidigt som nerväxt får allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenser. Hela systemet är byggt för expansion. Det vi behöver är en ny modell för utvecklingen och det är den modellen jag och Johan Rockström försöker skissa upp.

I boken finns ett stort antal förslag på hur utvecklingen kan vändas.
– Det handlar om att öka den global styrningen och minska nationernas suveränitet. Vi behöver mer av planetär politik. Vi föreslår vidare ett slags Marshall-plan mellan i-länder och u-länder där bistånd och miljö-och klimatpolitik gifts ihop. Vi behöver en omfördelning av resurser i stor skala. Ett tredje område handlar om att radikalt reformera det ekonomiska ramverket. Det viktigaste är att sätta ett värde på ekosystemtjänster och naturkapital, säger Anders Wijkman.
– Visst, det handlar om radikala förändringar. Vi tror ändå att det är möjligt. Men bara om vi slutar att förneka problemet, säger Johan Rockström.

Den 12 april berättar Anders Wijkman mer om den nya boken på Sustainability Day i Stockholm – anmäl dig här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev