Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Boliden: Vårdslöst – men utan ansvar?

Publicerad: 18 maj 2018, 05:47

Idag ska Arica Victims, eller Aricas offer, lämna in sitt fullständiga överklagande till Hovrätten i nedre Norrland.


Det är mer än 30 år sedan som gruvbolaget Boliden, sannolikt med goda intentioner, fraktade sitt våtverksslam från Rönnskärsverken i Skellefteå till staden Arica i Chile, där det chilenska bolaget Promel skulle upparbeta slammet. Istället hamnade det i öppen dager och blåste för vinden i ett område där det senare skulle byggas billiga bostäder för mindre bemedlade.

I den rörande och finkänsliga dokumentären Blybarnen berättas hur barnen med sina bara händer formar ”lerfigurer” av materialet och åker kana på högarna. Unga kvinnor får missfall efter missfall. Barn föds med allvarliga hälsoskador.

En flicka som älskar att dansa berättar att hon nu måste ge upp sina drömmar på grund av värkande ben. Hon berättar sin historia för den som var ansvarig för att våtverksslammet skickades till Arica, Bolidens dåvarande miljöchef Rolf Svedberg, senare tekniskt råd på Mark- och miljööverdomstolen. Det är en stark scen, filmad med empati för alla inblandade.

Enligt Skellefteå tingsrätt har Boliden ”varit vårdslöst i förhållande till privatpersonerna genom att inte agera då det stått klart för Bolidens företrädare att Promel inte haft för avsikt att täcka över högen med våtverksslam på platsen där Promel placerat den.”

Men vårdslösheten saknar betydelse då det enligt tingsrätten inte går att slå fast att Boliden orsakat hälsoskador som berättigar till skadestånd. Bevisföringen handlar dels om hur allvarliga hälsoskadorna är, dels om det går att fastställa ett orsakssamband mellan hälsoskadorna och den del av händelsekedjan som Boliden hade ansvar för.

De 796 privatpersonerna driver fallet genom tre ombud i Sverige, via ett svenskt kommanditbolag, som i sin tur är länkat till en chilensk miljöorganisation. Om de vinner tvistemålet i Hovrätten kommer privatpersonerna att få ersättning. Även om pengar aldrig kan väga upp ett förstört liv, skulle det vara en form av upprättelse, och kanske höja kvaliteten på resten av deras liv.

Tingsrättsdomen är resultatet av en mångårig process, där Boliden velat gå till botten med vad som hände och göra upp i domstol snarare än att göra upp i godo. Arica Victims stämde Boliden på sammanlagt 100 miljoner kronor. Enligt domslutet i Skellefteå tingsrätt ska de istället betala 36 miljoner kronor till Boliden i rättegångskostnader.

Idag ska Arica Victims lämna in skälen för sitt överklagande. Den juridiska striden går vidare, men var finns viljan hos Boliden att ta ansvar?

Idag är det inte okej för ett bolag att köpa in varor utan att bry sig om ifall barn har jobbat i fabriken, eller om utsläpp har gått rakt ut i ett vattendrag. Lika lite är det okej att skicka iväg farligt våtverksslam till ett annat land utan att tillräckligt följa upp vad som händer med det sedan.

Oavsett vad Hovrätten kommer fram till, borde Boliden ställa sig frågan: Kan vi såsom rikt gruvbolag ta ett ansvar för att vi varit vårdslösa mot privatpersonerna i Arica?

Pernilla Strid
redaktör, AH Lag&Rätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.