Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bolund: ”Finansmarknaden kan inte släpa benen efter sig hur länge som helst”

Publicerad: 27 november 2015, 11:13

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det vore bra om finansiella aktörer tog ett gemensamt branschinitiativ för hållbarhet, menar finansmarknadsminister Per Bolund (MP).


Ämnen i artikeln:

AffärerCsrPer Bolund

Den här artikeln publicerades den 27 november i Miljöaktuellt Idag.

I onsdags mötte finansmarknadsminister Per Bolund (MP) en rad olika finansiella aktörer som han bjudit in till ett rundabordssamtal. Ämnet för dagen var mätning och redovisning av investeringars koldioxidutsläpp.
– Det var en stor uppslutning. Uppenbarligen finns det ett väldigt stort intresse och engagemang för den här typen av frågor just nu, säger Per Bolund till Miljöaktuellt.

På mötet deltog representanter från försäkringsbolag, banker och fristående fondbolag, och enligt Per Bolund var en av frågorna som diskuterades den om hur arbetet med koldioxidfotavtryck ska kunna samordnas bättre.
– Vi började därför med en dragning från AP-fonderna som nyligen kommit överens om att samordna sättet att redovisa sina koldioxidavtryck, så att de nu har samma metod för alla fonderna.

Per Bolund menar att det vore bra om branschen som helhet kunde ta initiativ och hitta en gemensam standard för hur de ska rapportera de här uppgifterna.
– Men om de inte klarar av det så är vi från regeringens sida beredda att gå vidare med andra åtgärder.

Finansmarknadsministern nämner Frankrike som exempel, som antagit en lag som säger att koldioxidfotavtrycken måste mätas. Det skulle kunna vara en väg framåt även för Sverige resonerar han, även om det vore att föredra om branschen själv kunde enas om en metod.
– Men de kan inte släpa benen efter sig hur länge som helst. I vår ska vi därför ha ett nytt möte för att summera vad som hände i Paris men också se hur lågt de har kommit med arbetet att ta fram en standard för branschen, säger Per Bolund till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

AffärerCsrPer Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.