Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bolund: ”Jag oroar mig över framtiden för FN”

Publicerad: 2 juli 2012, 14:30

Miljöpartiets ekonomiska talesperson berättar om Rio, budgeten och Borg.


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Rio var ett misslyckande för världens länder. Men det finns hopp, och det kommer underifrån. Det menar Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Efter ett seminarium, Istället för BNP – hur mäter vi välfärd? fick Miljöaktuellt en pratstund med honom.

Du var på plats i Rio. Hur ser du på resultatet?

– Det är uppenbart att vi just nu inte har det politiska engagemang som världen behöver. Många länder, som USA, Kina och inom EU har helt enkelt inte haft den ambitionsnivå som är nödvändig för att vi ska klara de utmaningar vi står inför. Sedan finns det dessutom andra aktörer som är rena bromsklossar. På miljöområdet har vi exempelvis Saudiarabien som stoppat många bra skrivningar, på det sociala planet har vi bland annat Vatikanstaten, som gjort likadant när det gällt exempelvis kvinnors rättigheter.

Så hur kan vi gå vidare?

– Den här utvecklingen bekymrar mig väldigt mycket. Jag oroar mig över framtiden för FN, hur vi ska kunna komma framåt och fatta beslut trots de här bromsklossarna som finns i systemet. Jag är en stark FN-vän och det är en enormt viktig arena där länderna måste vara och där vi måste fortsätta jobba för att nå resultat. Men samtidigt måste vi se att FN inte kan vara den enda arenan.

Vilka andra arenor ser du framför dig?

– Vi måste jobba mycket bredare. Och det ser vi också nu, att det händer otroligt mycket bra på lokal nivå som börjar spridas till något av en internationell rörelse. Exempelvis börjar städer, landsting, regioner vara de som driver agendan allt mer då de tycker att staterna inte sköter sig. De tänker att de kan göra det här betydligt bättre och så hittar de kontakter runt om i världen och kan gemensamt driva på frågorna underifrån i stället.

Så det finns fortfarande hopp?

– Absolut.

På tal om att driva frågor, vad kommer du driva under hösten?

– Vår budget kommer i början av oktober. Där kommer Miljöpartiet att lansera ett antal indikatorer på andra välfärdsmått än BNP. Vi är kritiska till att man har ett så smalt sätt att mäta samhällsutvecklingen och vi menar att man måste ha en bredare syn på om vi går åt rätt håll eller inte. Visst är BNP ett relevant mått på den ekonomiska aktiviteten, men vi måste komplettera BNP med annat om vi ska ha en riktig bild av hela samhällsutvecklingen.

Hur tror du ett sådant förslag tas emot av Anders Borg?

– Han har hittills varit väldigt kritisk när partier föreslagit andra sorters välfärdsmått att använda sig av. Jag tycker det är lite oroande att han har den här ganska snäva ingången till frågan. Men oavsett Borg är jag övertygad om att våra förslag kommer att leda till en betydligt intressantare samhällsdiskussion än vad vi har idag kring frågan.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.