Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bombhund hittade sprängämne vid Ringhals kärnkraftverk

Publicerad: 21 Juni 2012, 06:18

Förundersökning om misstänkt sabotage har inletts.


Det var i går vid Ringhals kärnkraftverk som sprängmedlet hittades av en bombhund vid en rutinmässig kontroll.

Göteborgsposten skriver att efter det att ämnet upptäckts vid gods- och fordonsavsökningen skickades det för prov med helikopter till Statens kriminaltekniska laboratorie i Linköping. Nu på torsdagsmorgonen har det bekräftats de att det rör sig om ett sprängämne.

– Det första delbeskedet från den kriminaltekniska analysen bekräftar att det rör sig om sprängämne. Exakt vilket ämne det handlar om eller hur stor mängd vill vi inte uttala oss om för närvarande eftersom utredningen nyligen inletts och fortfarande pågår, säger Ingmar Nilja, presstalesman vid Hallandspolisen, till Göteborgsposten.

Det var när trucken skulle köras in i själva driftsområdet som sprängämnet upptäcktes vid en rutinmässig kontroll. Brott misstänks och en förundersökning om misstänkt sabotage har inletts. Kvinnan som körde trucken misstänks dock inte för brott.

– Det är väldigt tråkigt att det här har hänt. Det innebär negativ uppmärksamhet för Ringhals. Precis som vilken annan produktionsanläggning vill vi kunna köra produktionen som vilken annan dag som helst, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals kärnkraftverk, till Göteborgsposten.

Strålskyddsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att kärnkraftverken vid Ringhals, Forsmark och Oskarshamn, med anledning av det inträffade, som en försiktighetsåtgärd nu har höjt skyddsnivån, till den näst lägsta skyddsnivån av fyra.

Myndigheten poängterar också att sprängämnet aldrig kom in på anläggningen och att bedömningen är att det inte fanns någon explosionsrisk eftersom sprängämnet saknade antändningsanordning.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.