Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bondförnuft att begrava kabel

Publicerad: 17 December 2008, 06:58

15 000 elkunder Norrland blev utan ström när det snöade förra veckan. Tung blötsnö knäckte träd som föll och rev ner ledningarna. Redan för nittio år sedan framstod jordkabel som säkrare än luftledning.


Allting var nog inte bättre förr. Knappast ingenting. Men det fanns någonting som hette sunt förnuft. Eller bondförstånd. Jag hittade ett exempel i en liten skrift från 1922. Det är den tredje volymen i serien ”Handbok för elektrotekniker” och på den röda klotpärmen står det ”Landsbygdselektrifiering”. Titelbladet preciserar med undertiteln ”Hjälpreda vid distribution och användade av elektrisk energi på landsbygden”.

Man bör veta att vid den här tiden hade en intensiv utbyggnad av elnäten på landsbygden pågått i ungefär fem år; krisen efter första världskriget forcerade fram denna modernisering av Sverige. Stigande inkomster men också stigande löner och höjt fotogenpris var de första incitamenten. Snart ströp avspärrningen importen av fotogen till belysning och tröskmotorer – medan kommissionen för folkhushållning likväl krävde in sitt kvantum tröskad säd före ett visst datum.

Elektrifiering var ofta den enda utvägen men ännu 1922 var ännu stora delar av landet utan elektricitet. Det dröjde också innan de gårdar som fått ström använde den till något mer än tröskverket. Elektriska spisar och elbelysning i bostadshusen var ännu ingen självklarhet.

Nu, nästan 90 senare, är delar av landsbygden åter utan elektricitet. Vi vet alla varför: Blåst och snö. Som om ingen längre hade boken Landsbygdselektrifiering i fickan. Bokens författare, en före detta överingenjör från Trollhätte Kraftverk, är mycket tydlig: Det blir i många fall billigare att utföra ortsledningar med jordkabel än med luftledning – särskilt om man med jordkabel kan välja en kortare väg än med luftledning. Luftledningen kräver kostnader för markersättning, nödvändigheten av skogsgata och av konstruktioner i särskilt för storm utsatta trakter!

Årskostnaden för en jordkabel är i allmänhet mycket lägre, emedan normalt intet underhåll erfodras. Den är dessutom oberoende av väder och vind och därför praktiskt taget fullkomligt driftssäker.
Det visste man 1922. Det påmindes Smålandsbönderna om efter Gudrun. Men någonstans på vägen från de tusentals lokala kraftföreningarna till de stora elkoncernerna har denna grundregel 1 A tappats bort och nu står vi där med lika lite ström på landet som efter kriget 1917.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.