Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Borensberg får snygga 400 kV-stolpar

Publicerad: 1 september 2009, 03:55

Kraftledningsstolpar kan se ganska okej ut. Sydvästlänken planeras få fyra snyggstolpar vid Göta Kanal.


Den 400 kV-ledning som planeras mellan Hallsberg och Barkeryd kommer under en sträcka att bäras upp av fyra designade stolpar, meddelar Svenska Kraftnät. Det är vid passagen av Göta Kanal och Motala ström öster om Borensberg som stolparna planeras.

– Vi fortsätter på den inslagna vägen i vår ambition att på enstaka lämpliga platser bygga särskilt utformade kraftledningsstolpar, som vi hoppas ska uppfattas som karakteristiska landmärken och tilltalande inslag i landskapsbilden. Vi har tidigare beslutat att bygga en designad stolpe utanför Åre och två stycken norr om Stockholm, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i ett pressmeddelande.

Montaget visar hur det kan se ut med en designad stolpe.

Stolparna har designats av Göteborgs-företaget Shift Design som valdes ut efter ett tävlingsförfarande. Juryns motivering löd:

Det vinnande bidraget visualiserar mötet mellan flera infrastrukturer genom en stark koppling till kanalens flöde, vägens framfart och kraftledningens energi. Genom sitt distinkta uttryck med association till sjömärke fångar den uppmärksamheten för den som färdas på Göta kanal, samtidigt som den är stabilt förankrad i landskapet. Stolpen uttrycker en modern gestaltning av den svenska byggnadstraditionen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.