Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Borg hånar USA:s klimatpolitik

Publicerad: 10 december 2012, 08:59

Anders Borg gick till hård attack mot USA och dess klimatpolitik under fredagens interpellationsdebatt.


På fredagens interpellationsdebatt i riksdagens svarade finansminister Anders Borg (M) på Helena Leanders (Mp) interpellaition om svikna klimatlöften där Sverige tagit från det vanliga biståndet och döpt om det till "klimatbistånd".

I debatten sa Helena Leander att Sverige "inte var sämst i världen" vilket fick Anders Borg att reagera. Kritiken mot andra länders klimatarbete haglade i finansministerns svar.
-Ja fru talman. Helena Leander väljer formuleringen "Sverige är inte sämst i världen". Det reser ju lite grann frågeställningen – vem är bättre? Om vi nu inte är sämst i världen måste det ju finnas många länder som är mer ambitiösa än Sverige och som tar större ansvar och som ställer upp bredare. Jag är lite osäker på vilka det är. Är det till exempel Polen med sitt tunga beroende av kolkraft? Är det till exempel Tyskland som nu kommer att få öka sina koldioxidutsläpp de kommande åren? Är det till exempel Storbritannien som knappt har någon förnybar energi och som inte har någon koldioxidskatt och inga gröna certifikat? Eller är det till exempel Frankrike med sin kraftigt utbyggda kärnkraft – är det de som är Miljöpartiets ideal, frågade han retoriskt.

Allra hårdast var Borg ändå mot USA.
– Eller är det den proggressiva regeringen i USA som med kraft har… som med kraft har… ja, som med kraft inte har gjort någonting. Som inte ställde upp när det behövdes i Köpenhamn. Som inte har någon koldioxidskatt och som satsar på en jordbrukssubventionerad etanolproduktion som enda åtgärd?

Borg fortsatte med att bestämt hävda att Sverige var ett föregångsland i världens viktiga klimatomställning. Han hänvisade till höga betyg från världens NGO:er och sa att Sverige tar en "ytterkantsposition" på alla de finansmöten han besöker i världen.
– Det är vi som begär ordet när andra vill backa. Och vi gör det med en trygg förvissning om att vår koldioxidintensitet är lägre än i andra länder.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.