Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Borg kan beskatta cancerframkallande träskyddsmedel

Publicerad: 17 januari 2013, 09:04

Det cancerframkallande träskyddsmedlet kreosot har till skillnad från andra bekämpningsmedel varit skattebefriat i nästan 30 år. Nu flaggar finansministern för en översyn av reglerna.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Riksdag & Departement som berättar att finansminister Anders Borg flaggar för en översyn av reglerna för beskattning av bekämpningsmedel – en lag som infördes för snart 30 år sedan. Då lagen klubbades igenom 1984 undantogs nämligen det kvantitativt i särklass vanligaste och mest använda bekämpningsmedlet – träskyddsmedlet kreosot.

Skatten på bekämpningsmedel drar årligen in runt 74 miljoner kronor. Om skattebefrielsen för kreosot upphör skulle det innebära ytterligare 120 miljoner till statskassan. Att kreosot ursprungligen skattebefriades motiverades med att en skatt skulle slå hårt mot landets träindustri. Anders Borg konstaterar nu att mycket har förändrats under dessa 30 år – och att skattefriheten för kreosot just nu därför är under finansdepartementets lupp.

Riksdag & Departement berättar också att det 2011 såldes 3980 ton kreosot i Sverigte och att ämnet främst används för impregnering av järnvägssliprar samt el- ioch telefonstolpar. EU har förlängt tillståndet att använda kresot till 2018 då alternativen anses bli mycket dyrt och inte alltid miljömässigt bättre.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev