Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Börspapper miljömärks

Publicerad: 24 april 2015, 09:22

Svanen har fått i uppdrag av Nordiska miljömärkningsnämnden att ta fram kriterier för miljömärkning av aktiefonder.


Ämnen i artikeln:

MiljömärkningSvanen

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 24 april.

– Vi märker ett stort intresse från den finansiella sektorn, företagen och konsumenterna för våra kommande kriterier. Så marknaden är mogen för att sätta igång detta viktiga arbete. Målet är att ge konsumenter den vägledning de behöver för att göra hållbara val, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

Kriterierna lanserar under 2016. Företag och branscher som inte håller måttet ska kunna uteslutas ur aktieportföljen.Bolagen ska påverkas genom ägarstyrning och förhoppningen är att öka intresset för investeringar i företag som har ett hållbart arbetssätt.

– Det är viktigt för Svanen att kraven har en reell effekt och inte bara ger ett gott samvete. Vi hoppas också kunna påverka utvecklingen mot ett mer långsiktigt hållbart ägande hos företagen. Det skulle gynna både dem själva och en globalt hållbar utveckling. Vi vill bidra till att styra bort från kvartalsekonomi och ansiktslöst kapital, resonerar Ragnar Unge.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

MiljömärkningSvanen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.