Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bostadsköpare vill bo miljövänligt

Publicerad: 11 April 2003, 05:18

Många svenska bostadsköpare är beredda att betala mer för en miljömärkt bostad, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Skanska. Nu överväger byggbolaget att införa Svanen-märkning på nya bostäder.


Hela 60 procent av de tillfrågade säger att det är viktigt att bostaden man köper är miljövänlig, en lika stor andel som tycker att det är viktigt att maten är producerad på ett miljövänligt sätt.

Även om många bostadsköpare kan tänka sig att betala extra för att bo miljövänligt ställer de också krav på staten och byggföretagen.

Staten kan göra mycket för att öka incitamenten för miljövänligt boende uppger man i undersökningen. Nästan 60 procent tycker att samhället kan främja ökat miljövänligt boende genom skattesubventioner, information, bidrag till miljövänliga metoder och material samt genom förändrad lagstiftning. Sex procent tycker att kraven på byggbolagen borde öka.

Att döma av Skanskas undersökning är miljömedvetenheten bland svenskarna är stor. Hela 74 procent uppger att de vill leva så miljövänligt som möjligt och 65 procent anser att de kan påverka miljön genom sitt sätt att agera.

– Undersökningen visar att konsumenterna nu i allt större utsträckning börjar fråga efter det miljövänliga boendet. Samtidigt är bostadsköpet så komplext att man, liksom för andra produkter, efterfrågar en trovärdig märkning som skulle kunna underlätta bedömningen av produkten, i det här fallet en nyproducerad bostad. Svanen kan vara en sådan märkning, säger Johan Gerklev, Skanska Sveriges miljöchef.

Presentation av undersökningen finns på www.skanska.se.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.