Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bottennapp för kärnkraftverken

Publicerad: 22 december 2009, 07:22

Tillgängligheten i de svenska kärnkraftverken var mycket låg. Det konstaterar Energimarknadsinspektionen i sin halvårsrapport. Som värst stod åtta av tio reaktorer stilla.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

De svenska kärnkraftverken visade sig inte från sin bästa sida under perioden april till september i år. 1 september gjordes bottennoteringen. Då var åtta av tio reaktorer tagna ur drift och tillgängligheten var låga 25 procent, konstaterar Energimarknadsinspektionen i en halvårsrapport.

Störst problem har Ringhals 1 haft. Den planerade återstarten 19 maj blev inte av och 30 september var reaktorn fortfarande ur drift till följd av underhållsproblem och att Strålskyddsmyndigheten i juli inledde sin utredning av säkerhetskulturen vid verket.

Jämfört med 2008 var den nordiska elproduktionen 13 procent lägre under perioden. Både vatten- och kärnkraftsproduktionen minskade i både Norden och Sverige. Vindkraftsproduktionen ökade däremot med 80 procent.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.