Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bottentrålning nyckelfråga för marina skyddsområden

Publicerad: 5 juli 2018, 19:18

Foto: Illustration: NOOA/ Wikipedia

De senaste fyra åren har andelen skyddade marina områden i Sverige ökat från 6 till 14 procent. Samtidigt är det tillåtet med miljöstörande verksamheter som bottentrålning i de skyddade områdena. Något som under en debatt i Almedalen väckte frågan om hur starkt det marina skyddet verkligen är.


– Det är lätt att peka ut ett skyddsområde om allt sedan får fortsätta som vanligt.  Bottentrålning och annat storskaligt fiske borde vara uteslutet i ett skyddsområde, sa Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Enligt Anna Jöborn, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, måste marina skydd vägas mot frågor som sysselsättning inom fiskeindustrin.
– Bottentrålningen i nationalparken i Kosterhavet är noga reglerad och var en förutsättning för att få med fisket och lokalbefolkningen på det marina skyddet. Samtidigt behövs referensområden där bottentrålning inte är tillåtet, vi kommer säkert komma med skarpa förslag längre fram, sa hon.
Under seminariet betonades även vikten av de havsplaner som nu är under utformning för att förtydliga förutsättningen för marina skyddsområden.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.