Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Boverket ska harmonisera nordiska byggregler

Publicerad: 11 December 2014, 05:10

Inget nordiskt land har regler för livscykelanalyser för byggande. Det kan det bli ändring på framöver, i och med Boverkets projekt för harmoniserade byggregler i Norden.


Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuelltLca

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 december.

Regeringskansliet ger 390 000 kronor i stöd till Boverkets projekt för harmoniserade byggregler i Norden. Det handlar i första hand om regler för handikappanpassning, så att till exempel mått på dörrar och hallar för rullstolar blir lika.

– Vår tanke är att börja på det här området. Men på längre sikt hoppas vi kunna jobba med livscykelanalyser för byggnader, säger Anders Sjelvegren, avdelningschef på Boverket, till Miljöaktuellt.

Inget nordiskt land har några riktiga regler för livscykelanalyser (LCA) och enligt Anders Sjelvegren finns det en möjlighet till samsyn. Det kan vara lättare att komma överens innan länderna bestämt sig för hur det ska se ut.

Det pågår mycket arbete för att se över miljöbelastningen från byggsektorns materialsida, och den blir allt viktigare att åtgärda i takt med att belastningen minskar i själva driftsfasen.

– Det gäller att kunna ta fram värden för en hel byggnad och kan vi göra det på samma sätt i de nordiska länderna vore det mycket bra, säger Anders Sjelvegren.

Läs mer om uppdraget här.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuelltLca

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.