Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP är inte ensamma

Publicerad: 6 augusti 2010, 05:15

Alla amerikanska oljebolag tycks ha samma katastrofplaner som BP.


British Petroleum hade kanske otur, kanske slarvade man, kanske lyssnade man inte på teknikernas rapporter, när oljeborrplattformen Deepwater Horizon exploderade den 20 april, och sjönk, 11 människor fick sätta livet till och oljan började strömma fritt från hålet i havsbotten 5000 meter längre ned.

Nästa gång det smäller och en oljekälla blåser ut under vattnet kan det vara något annat oljebolag som är skyldigt. En arbetsgrupp inom den amerikanska kongressen har undersökt Exxon-Mobil, Chevron, ConocoPhillips och Shell och kommit fram till att de har ungefär samma förberedelser och handlingsplaner som BP. Det är alltså fel att sätta åt BP så hårt utan att samtidigt undersöka alla andra och ge dem samma behandling.

BP har ju otur också. Efter att man lyckats sätta en mössa på oljekällan och åtminstone samla upp delar av den utströmmande oljan i ett fartyg, slog en blixt ned i fartyget, som började brinna.

Det har varit en hearing i Vita Huset och Henry Waxman, som är chef för kongressens energikommitté skrädde inte orden här han citerade George W Bush och sade att ”Det amerikanska folket har blivit oljemissbrukare. Det missbruket kladdar nu ned våra stränder, förorenar atmosfären och underminerar den nationella säkerheten.” Han menade att inget av de stora oljebolagen var ”bättre förberedda för ett större utsläpp än BP”. Han kallade företagens katastrofplaner för ”trams” och ”skrivbordsplaner” och tillade att ”BP misslyckades totalt när de råkade på en riktig läcka och man kan ju fundera på om de andra skulle ha klarat sig bättre”.

Oljebolagens chefer höll, kanske inte helt oväntat, inte med om detta. ”Vi skulle aldrig gå vidare med ett projekt om vi inte kan göra det på ett säkert sätt”, sade ExxonMobils chef Rex Tillerson.

BPs chef Tony Hayward fick ett surt brev från Henry Waxman där han ombads komma med svaren på en massa tekniska frågor, bland annat varför ledningen för borrplattformen struntat i olika tekniska varningar från underleverantörer, struntat i att sätta i tillräckligt många ”centralisers” för att få röret att gå ned mitt i borrhålet, med mera, med mera. Dyrt kommer det att bli och många röda ansikten likaså. Till slut kommer BP att ordna det här eller också går de i konkurs. Man köpslår inte med USAs president.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev