Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP döms till ytterligare böter

Publicerad: 8 september 2014, 08:20

En distriktsdomstol i New Orleans har dömt BP till ytterligare böter för sin roll i oljekatastrofen i den mexikanska golfen 2010. Domstolen som dömer BP för ”grov oaktsamhet” beskriver oljebolagets agerande som ”hänsynslöst”.


En amerikansk distriktsdomstol har dömt BP för ”grov oaktsamhet” för sin roll i oljekatastrofen i den mexikanska golfen 2010. Domstolen beskriver BPs agerande som hänsynslöst och tilldömer oljebolaget ytterligare böter för föroreningar.

BP har tidigare försökt lägga hälften av ansvaret för olyckan på underleverantörerna Transocean och Halliburton men New Orleans distriktsdomstol avfärdade oljejättens påstående och lägger i stället 30 procent av skulden på Transocean och bara 3 procent Halliburton.

Efter domen meddelade BP att man hade "starka invändningar mot beslutet" och man kommer nu att överklaga domen till appellationsdomstolen i New Orleans. Oavsett utgången i målet är chansen stor att BP döms till böter för oljeutsläppen. Dessa kan komma att ligga på mellan 10 miljarder och 18 miljarder dollar, beroende på ifall domaren går på delstatsregeringens eller BPs uppskattning av storleken på utsläppet. Det skriver Wall Street journal.

Hittills har BP spenderat minst 29 miljarder dollar på katastrofen som också föranlett EU att anta ett nytt säkerhetsdirektiv för gas och olja.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.