Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP: ”Elbilar kommer inte att stoppa efterfrågan på olja”

Publicerad: 26 januari 2017, 14:34

I en ny prognos förutspår BP att antalet elbilar kommer att öka från 1 miljon till 100 miljoner globalt under de kommande 10 åren. Men samtidigt menar oljejätten att en förhöjd levnadsstandard i tredje världen kommer att leda till att efterfrågan på fossila drivmedel kommer att fortsätta växa efter 2035.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I sin prognos förutsåg BP att det totala energibehovet kommer att öka med nästan en tredjedel fram till 2035, och att 75 procent av energimixen kommer att utgöras av fossila bränslen. I likhet med det internationella energirådet IEA anser BP att oljan kommer att peaka först i mitten på 2040-talet. Andra bedömare menar att vi kommer att nå ”peak oil” betydligt tidigare. BP:s konkurrent Shell förutspår till exempel att efterfrågan kan vända redan om fem år.

Greenpeace har anklagat BP för att försöka sälja in en ”fantasiframtid” där världen misslyckas med att agera på klimatförändringarna.
– Varje år förutser BP en nedgång i tillväxten för förnybar energi, och varje år visar det sig att de har fel, men nu har det gjort det igen. Och BP säger att elbilar inte kommer att ha kommit någonstans om 20 år, men det är en vision som inte delas av bilindustrin, säger Greg Muttitt, rådgivare åt Oil Change International och tidigare anställd av Greenpeace till The Guardian.

BP:s uppskattning av antalet elbilar är också relativt lågt om man jämför med andra bedömare, som till exempel Bloombergs som uppskattar att antalet elbilar kommer att ligga på 200 miljoner, alltså dubbelt så många som i BPs prognos, 2035.

I sin årliga rapport uppskattar BP att förnybara energikällor kommer att vara de snabbast växande under de kommande åren, med en tillväxt på 7,6 procent årligen, jämfört med 1,6 procent för gas och 0,7 procent för olja. Kina står enligt prognosen för den största tillväxten inom förnybar energi. Oljejätten bedömer inte att Donald Trumps nya energiplan ”America First” kommer att få speciellt stora konsekvenser för klimatarbetet. Däremot skulle ett tillbakadragande från Paris-avtalet, något som Trump också lovat, få allvarliga effekter.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.