Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP inte överraskat av hög stämningskostnad

Publicerad: 16 december 2010, 10:20

BP och åtta andra företag kan få betala cirka 20 miljarder US-dollar för oljeolyckan i Mexikanska golfen. Men BP är inte överraskat.


Ämnen i artikeln:

Juridik

Bland annat Sveriges Radios Ekot rapporterar att den amerikanska staten nu stämmer BP i en civilrättslig process, vid sidan av en pågående renodlad brottsundersökning.

Om BP och de andra åtta företagen gjort sig skyldiga till grov vårdslöshet kan skadeståndet ”enligt en beräkning” hamna på 21 miljarder dollar, berättar Ekot.

Det ska ses i ljuset av att oljebolaget BP själv har räknat med att olyckan kommer att kosta företaget 40 miljarder dollar, som man nu säkrar genom försäljningar.

Hälften av det är en fond på 20 miljarder US-dollar som bolaget inrättat för att ersätta dem som drabbats.

Skadeståndet kräver den amerikanska staten är för att få ersättning för de kostnader man haft för röjningsarbetet och miljöskador.

Från det att oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade den 20 april i år och tills den läckande oljekällan täpptes till i september rann 750 miljoner liter olja ut i vattnet enligt amerikanska myndigheter. Men enligt BP var volymen mindre än så.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Juridik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.