Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP köper sig fria från ansvar

Publicerad: 5 mars 2012, 11:49

BP har gjort en uppgörelse med en stor grupp målsägare som drabbades av oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Därmed skjuts den planerade rättegången upp samtidigt som BP går med på att ersätta de drabbade med drygt 50 miljarder kronor


Ämnen i artikeln:

Oljekatastrof

Det var knappt två år sedan oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska golfen och orsakade den värsta miljökatastrofen i USA:s historia. Idag skulle rättegången mot BP starta, men för femdagar sedan meddelades att den planerade rättegången skjuts upp. Och  helgen kom beskedet att BP gjort en uppgörelse som säger att företaget ska betala en stor grupp målsägare knappt 8 miljarder dollar – eller 50 miljarder kronor. BP hävdar emellertid att uppgörelsen inte betyder att företaget tar på sig något ansvar för det inträffade.

Med uppgörelsen slipper BP en del av åtalet efter oljekatastrofen. Kvar står emellertid stämningen från den amerikanska staten och från en rad underlevarntörer – som inte omfattas av uppgörelsen. De flesta bedömare menar också att ytterligare fler komplicerade och dyra rättsprocesser kommer att följa BP under en lång tid framöver.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Oljekatastrof

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.