Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP siktar på nettonollutsläpp – sågas av miljörörelsen

Publicerad: 13 februari 2020, 09:44

Foto: Holger Ellgaard/ Wikimedia Commons

BP vill nå nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2050.


Senast år 2050 ska BP nå nettonollutsläpp av växthusgaser och samtidigt bidra till det globala klimatarbetet. Det nya budskapet från oljejätten innebär att investeringarna utanför olje- och gassektorn ska öka och företaget ska nu börja hjälpa länder, städer och stora företag att minska sina koldioxidavtryck. 

BP:s ambitioner beskrivs i internationella medier som branschledande. Samtidigt meddelar inte BP hur företaget ska nå nettonollutsläpp och investeringar inom fossilområdet väntas fortsätta. Enligt BP:s vd Bernard Looney ska vägen till nettonollutsläpp tydligare redovisas i september. Att nå målet utgår från dagens utsläpp på 415 miljoner ton koldioxidekvivalenter årligen.

”Att nå nettonollutsläpp berör all kol som vi plockar ut ur marken och alla växthusgaser som vi släpper ut från våra verksamheter. Det handlar om absoluta utsläppsminskningar, det som världen behöver. Om det här blir verklighet för varje tunna olja och gas som produceras skulle utsläppsproblematiken för vår bransch vara löst”, säger Bernard Looney i en kommentar.

BP:s nya ambitioner får dock ett svalt mottagande från miljöorganisationerna Greenpeace och Extinction Rebellion.

”Det här är inte i närheten av att vara ambitiöst. BP lovar att nå nettonoll, men säger inte hur det ska ske. Att avvärja klimatkatastrofen kan inte vänta. Att stoppa investeringarna på 71 miljarder US-dollar i ny olja och gas skulle visa att BP leder fältet, inte borrar i det”, skriver brittiska Greenpeace på Twitter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev