Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

BP släpper ut mer än olja i gulfen

Publicerad: 18 juni 2010, 12:15

Enligt företaget Picarro, som tillverkar mätare av växthusgasutsläpp, består BP:s oljeutsläpp viktmässigt till 40 procent av metan – en växthusgas 24 gånger kraftfullare än koldioxid. Nu ska forskare mäta oljespillets metanutsläpp.


Ämnen i artikeln:

OljeutsläppForskning

Det är inte bara olja som släpps ut i den Mexikanska gulfen i och med BP:s havererade oljerigg. Enligt företaget Picarro, som tillverkar mätinstrument för att mäta växthusgasutsläpp, består oljeutsläppet viktmässigt till 40 procent av metan. Nu ska amerikanska forskare med hjälp av Picarros teknik mäta hur mycket av metanet som kommer ut i atmosfären till följd av oljeutsläppet.

I ett pressmeddelande berättar Picarro att det är forskare från University of California, Santa Barbara och Texas A&M University som med hjälp av företagets analaysverktyg ska mäta miljöpåverkan av BP:s oljeutsläpp. Forskarna ska mäta halterna av metan och koldioxid både ovan och under vattenytan.

Metan löser sig, till skillnad från olja, i vatten och i luft. Forksarna hoppas att derasa mätningar av metanet från oljespillet kan ge en mer detaljerad bild av de totala effekterna av katastrofen.
– Viktmässigt består utsläppet idag till 40 procent av metan, Vi kommer att mäta metan i vattnet och i atmosfären var tionde sekund, vilket kommer att ge oss en aldrig tidigare skådad mängd data, säger John Kessler, som är biträdande professor i oceanografi till New York Times.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

OljeutsläppForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.