Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Branschen som är framtidens klimatbov

Publicerad: 17 september 2009, 08:10

Forskare avslöjar branschen som står för den största ökningen av växthusgasutsläpp och som spås öka med 150 procent till 2035.


Ämnen i artikeln:

Cop 15Flyg

Om inte tillväxten i turistindustrin minskas och trenden med ökat flygresande så kommer turismens miljöpåverkan år 2060 vara den största av alla sektorer, enligt DN.

Prognoserna presenteras i en rapport av Stefan Gössling, professor i Lund och två medförfattare, som studerat klimatkonsekvenserna av en ohämmad tillväxt för turistindustrin.

Idag står turistbranschen för fem procent av utsläppen av växthusgaser – men enligt forskarna så beräknas utsläppen öka med mer än 150 procent fram till 2035.

Trots att flygindustrin från och med år 2012 kommer ingå i utsläppsrättshandeln kommer dock att påverka branschen, anser forskarna bakom rapporten att turistbranschen måste ändras.

Fler tåg- och buss-resor
, färre längre flygresor och längre bortavaro, mer närturism och  färre  anläggningar med stora utsläpp, anser forskarna krävs.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Cop 15Flyg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.