Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bränsleceller fortsätter marschen framåt

Publicerad: 6 november 2009, 07:12

Metanoldrivna bränsleceller tar ett kliv in i verkligheten. Nu blir de lätta att bland annat tanka.


Metanol tycks vara det nya bränslet au prefèrence för bränsleceller för elektronik, som bärbara datorer. Men det går inte att fylla på metanol hur som helst, utan det ska vara en viss renhet och det ska fyllas på på ett standardiserat sätt.

Kassetter med metanol från DMFCC.

Kalifornienbaserade Viaspace har ett dotterbolag kallat Direct Methanol Fuel Cell Corporation (DMFCC) som nyligen levererat bränslekassetter och ventiler för att ansluta dessa till Samsungs redan befintliga bränsleceller. Samsung har därefter visat sina bränsleceller för kunder, med avsikt att bygga in dem i apparater som bärbara datorer, mobiltelefoner och små kraftverk.

Äntligen kommer vi någon vart med amerikanska flygmyndigheter också. Det är numera tillåtet att ta med sig och använda metanoldrivna datorer på flygplan, enligt amerikanska transportministeriet och International Civil Aviation Organization. Man har tydligen gjort dessa medgivanden för att underlätta för spridningen av bränslecellsdrivna apparater. DMFCC har dessutom blivit partners med Samsung och ”andra företag” som man skriver, och kommer att fortsätta utveckla bränsleceller och liknande utrustning.

Bränsleceller från Samsung avsedda för bärbara datorer.

Vad är det för nytt med det här då? Bränsleceller har vi sett förut, men det nya är att Samsung har utvecklat en standardcell avsedd för bärbara datorer och att det nu finns ett godkänt, standardiserat förfarande att tanka den, och ett likaledes godkänt sätt att förvara och transportera bränslet.

Plötsligt får begreppet ”att tanka sin dator” en helt ny innebörd. Förhoppningsvis kan standardiseringen också innebära att metanoldrivna datorer kommer ut på markanden till rimliga priser.

Läs mer hos www.viaspace.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.