Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bränsleceller i hemmet allt närmare

Publicerad: 20 Mars 2009, 06:17

Det är på gång i bilar. Men bränsleceller i hem har kommit längre.


Är det i hemmen bränsleceller kommer att få sitt stora genombrott? Det återstår väl att se om bilarna hinner före. Men tyska Baxi Innotech satsar på hemmen och berättar att Gamma 1.0, en bränslecellanläggning för just hemmabruk är på gång – snart.

Enheten är baserad på en PEM-bränslecell från brittiska Ballard Power Systems och genererar 1 kW elektricitet samt 70-gradig processvärme i mängder som Baxi Innotech tror ska täcka två tredjedelar av ett mindre hushålls behov av värme och varmvatten. Elektriciteten anses täcka tre fjärdedelar av behoven. Enheten mäter 60x60x160 centimeter och är alltså ungefär stor som ett vanligt kylskåp. Av illustrationer på Baxi Innotechs webbplats framgår att den externa ackumulatortanken för varmvatten är något mindre.

Via en display kan användaren läsa av energiförbrukning, verkningsgrad och – kanske som en rolig grej – koldioxid-besparingen jämfört med traditionell uppvärmningsteknik.

Gamma 1.0 visades nyligen upp på en mässa i tyska Frankfurt. När försäljningen startar är för närvarande oklart. I en videofilm på Baxi Innotechs webbplats talar man om ”snart” men preciserar sig inte närmare. Inte heller priset har meddelats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.