måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brasiliansk presidentkandidat ”kan tänka sig respektera Paris-avtalet”

Publicerad: 26 oktober 2018, 05:37

Högerpopulisten Jair Bolsonaro har tidigare lovat att lämna Paris-avtalet om han vinner valet på söndag.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Den Brasilianske högerpolitikern Jair Bolsonaro kan tänka sig att respektera Paris-avtalet så länge Brasilien behåller sin suveränitet gentemot såväl landets ursprungsbefolkning som internationell rätt. Det sa han på en presskonferens under torsdagen.

Jair Bolsonaro, som i flera medier kallats för Brasiliens svar på Donald Trump, har tidigare sagt att Brasilien kommer att lämna Paris-avtalet om han vinner presidentvalet som hålls på söndag. Bolsonaro har också sagt att han vill underlätta för gruvutvinning och vattenkraftverk i skyddade naturområden, samt att han är positiv till ökad skogsavverkning i Amazonas. Ett annat av Bolsonaros kontroversiella löften är att lägga miljöministeriet under jordbruksministern för att underlätta för sojaodlare.

Jair Bolsonaro har ett starkt stöd från företags- och finansvärlden men många miljö- och människorättsorganisationer fruktar att presidentkandidaten kommer att se mellan fingrarna med illegal skogsskövling och andra brott mot lagar som rör miljön och urprungsbefolkningens rättigheter.

I den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ibope leder Bolsonaro, som representerar det Socialliberala partiet, med 57 procent mot Arbetarpartiets Fernando Haddads som har 43 procent.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev