Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brasilianska köttjättar backar efter bojkott

Publicerad: 6 oktober 2009, 06:39

Fyra av Brasiliens största köttproducenter lovar att stoppa inköpen av kött från områden där regnskogen huggits ned. Det tillkännagavs på ett möte i Sao Paolo.


Ämnen i artikeln:

AmazonasGreenpeace

Det billiga nötköttet från Brasilien har en otrevlig baksida. Boskapsuppfödningen är ett av de största hoten mot regnskogen i Amazonas. Bönder som driver boskap hugger ned träden i utkanten av skogen och gör om markerna till artfattiga betesmarker

Greenpeace och Jorden Vänner har under året drivit en kampanj för att sätta press på köttindustrin. Under sommaren drog Världsbanken tillbaka ett lån på 90 miljoner dollar till landets största köttexportör, Bertin. Orsaken var att de köpt boskap från bönder som avverkat regnskog.

Igår gick fyra av de största köttproducenterna i Brasilien ut och deklarerade att de stoppar alla inköp från områden där regnskogen nyligen försvunnit. De hoppas på så sätt göra den olagliga avverkningen olönsam. Beslutet tillkännagavs på ett möte Sao Paolo, rapporterar Greenpeace.

Det fyra företagen JBS-Friboi, Bertin, Minerva och Marfrig, presenterade samtidigt en miljöstandard som ska se till att reglerna efterlevs. Med på mötet fanns representanter från landets största branschorganisation för detaljhandeln, ABRAS, och guvernören Blairo Maggi från den värst drabbade regionen i landet, Mato Grosso.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

AmazonasGreenpeace

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.