Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brasilien drar sig ur som arrangör av COP25

Publicerad: 28 november 2018, 19:09

Sessão Extraordinária.Plenário Ulysses Guimarães.Dep. Jair Bolsonaro.Foto: Beto Oliveira.30.06.2011

Foto: Beto Oliveira / Câmara dos Deputados

Efter att Jair Bolsonaro valts till Brasiliens president meddelar nu landet att man inte kommer att arrangera nästa års klimattoppmöte.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Enligt den brasilianska tidningen O Globo nåddes FN:s klimatchef Patricia Espinosa av Brasiliens beslut tidigare i veckan. Anledningen uppges vara ekonomiska åtstramningar i och den nya regeringens makttillträde.

I en kommentar till tidningen The Guardian säger Guy Edwards, Latinamerikaexpert vid Brown University, att budgetskäl förmodligen inte är det främsta skälet till Brasiliens beslut. Edwards menar att Brasilien hade kunnat få ekonomiskt stöd från den privata sektorn och från EU för att arrangera klimattoppmötet. Han säger att beslutet snarare bör ses som en bekräftelse på den nya regeringens ointresse för klimatfrågan och för det internationella samarbetet på miljö- och klimatområdet.

Jair Bolsonaro gick till val med en radikalhögerpolitisk agenda som bland annat innebar slopade miljölagar och att Amazonas öppnas upp för skogsbruk, jordbruk och gruvbrytning. Under valet hotade Jair Bolsonaro även med att dra Brasilien ur Paris-avtalet. Men på den punkten tycks han nu ha gett efter för internationella påtryckningar.

Brasiliens erbjudande om att arrangera COP25 kom så sent som i oktober. Enligt FN:s rotationssystem är det Latinamerikas och Karibiens tur att anordna nästa års klimattoppmöte men nu är det oklart om något annat land i regionen kan tänka sig att arrangera mötet med så kort varsel. Om så inte är fallet skulle en utväg vara att mötet hålls i FN:s högkvarter i Bonn. 2017 hade Fiji det politiska ledarskapet för klimattoppmötet men den fysiska sammankomsten hölls i Bonn med logistiskt stöd från Tyskland.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.