Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brasilien öppnar för ökad skogsskövling – bara veckor innan Rio

Publicerad: 27 april 2012, 06:38

Knappt två månader innan Rio+20-konferensen har landets kongress nu sagt ja till en ny skogslagstiftning som gör det lättare för markägare att avverka skog.


Det är BBC som rapporterar att kontroversiella ändringar av Brasiliens skogslagstiftning har godkänts av landets kongress. Takten på avskogningen i Brasilien har annars minskat på senare tid, men många har varnat för att kurvan kan vända uppåt igen om skogslagstiftningen nu försvagas, något som skulle innebära att Brasilien därigenom även riskerar att missa sina åtaganden vad gäller utsläpp av växthusgaser.

Lagstiftningen som enligt BBC sträcker sig tillbaka till 1965 innebär att markägare måste bevara en viss procent av skog på sina marker, från 20 procent upp till 80 procent beroende på region.

Men enligt det nya förslaget blir det nu bland annat lättare att avverka skog exempelvis kring bergstoppar och i närheten av vattendrag, områden extra känsliga för erosion. Det blir dessutom inte längre möjligt att bötfälla markägare som avverkat skog olagligt, så länge den olagliga skogsavverkningen skett innan juli 2008.

Enligt BBC varnar miljörörelsen i landet för att den försvagade lagstiftningen kan innebära stora problem för miljön, klimatet och den biologiska mångfalden, och att detta är extra problematiskt eftersom Brasilien i slutet av juni ska stå som värd för FN:s stora internationella miljökonferens, Rio+20. Många hoppas därför nu att Brasiliens president Dilma Rousseff ska utnyttja sin möjlighet att använda sitt veto för att ta bort vissa av de värsta lagparagraferna som gått igenom.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.