Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brist på B-vitamin misstänks ligga bakom artförluster

Publicerad: 15 december 2016, 13:23

Det har länge varit känt att bristen på vitamin B1, tiamin, har orsakat hälsoproblem hos vissa djurarter. Nu visar en ny studie som Stockholms Universitet deltagit i att problemet kan vara betydligt mer utbrett än forskarna tidigare trott.


Tidigare har kopplingen mellan tiaminbrist och försämrad hälsa bland djur påvisats i laboratorieförsök men i den nya studien har man studerat djuren i sina egna miljöer.

I studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports har forskarna undersökt tusentals musslor, fåglar och fiskar i 45 geografiska områden på det norra halvklotet. Bland många av de undersökta arterna har man kunnat observera att tiaminbristen lett till sämre hälsa med förändrade organstorlekar, dåliga blodvärden och sämre immunförsvar. Men det kanske allvarligaste problemet är att bristen på vitamin B1 leder till att reproduktionsförmågan försämras allvarligt, något som hotar arternas överlevnad.

En viktig slutsats som forskarna drar i rapporten är att bristen på vitamin B1 fluktuerar. Symptomen förekommer på ett visst geografiskt område under en viss tid, för att sedan försvinna innan den dyker upp igen en tid senare.

Lennart Balk, professor vid Stockholms Universitet och den som lett studien säger att man inte kan utesluta att tiaminbristen är en av de främsta orsakerna till att många djurarter på jorden dör ut.
– Det övergripande målet för forskningen är därför att ta reda på vilka biologiska mekanismer som ligger bakom tiaminbristen, säger Lennart Balk till Aktuell Hållbarhet.

Han menar att det finns tre tänkbara orsaker till bristen på vitamin B1.
– En tänkbar förklaring är att det saknas i födan, i exempelvis ejderns fall vet vi att det är så. Ejdern äter i princip bara blåmusslor och de har idag en alldeles för låg koncentration av tiamin. Men vi vet inte varför blåmusslan har så låga nivåer av vitaminen. En annan tänkbar förklaring är att djuren håller på att förlora förmågan att ta upp tiamin i tarmen, att de inte kan tillgodogöra sig vitaminen. Och den tredje förklaringen är att förbrukningen av tiamin har ökat så att vitaminen utsöndras snabbare.

Att djurens hälsoproblem beror på tiaminbrist råder det ingen tvekan om säger Lennart Balk.
– Det här är ett fenomen som man undersökt sedan mitten av 1990-talet då en kanadensisk forskare upptäckte att man kunde ge vitamin B1 till lax och havsöring som var sjuka och därmed gå ifrån 100 procents dödlighet till 100 procents överlevnad. Det här har vi testat även i Östersjön och fått samma resultat. Ålen är ett exempel på en art som har den här bristen. Ålen har bara ungefär 20 procent av den vitamin den skulle behöva för att leka och producera frisk avkomma.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.